Prošao prvi, penzija nema ni na vidiku!

/

Da je stanje u kasi Federalnog zavoda PIO/MIO izuzetno teško, svjedoči činjenica da nam jučer, prvog dana u aprilu, u ovoj ustanovi nisu znali kazati kada će početi isplata martovskih penzija! 

Tako nam je rekao portparol Zavoda. Tomislav Kvesić kazao je da bi odgovor na ovo pitanje mogao biti poznat danas te da bi, stoga, sve ostalo bile špekulacije.

Tužnija dimenzija

Da priča o isplati penzija dobiva tužniju dimenziju, ukazuje i to da će brojni penzioneri širom Federacije jedan od najvećih katoličkih blagdana, Uskrs, dočekati praznih stolova, bez tradicionalnog doručka i kuhanih jaja.

Kako tvrdi predsjednik Skupštine saveza penzionera FBiH Omer Omerefendić, isplata penzija trebala bi početi u utorak, 7. februara, ali potvrdu o tome nisu uspjeli dobiti od Zavoda.

– Tražili smo da se s isplatom krene u ponedjeljak, ali zbog Uskrsa to, izgleda, neće biti moguće. Stanje je izuzetno teško, kritično, bolje rečeno. Ljudi kukaju na sav glas. Predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul i ja sutra (danas, op. a.) imat ćemo sastanak s direktorom Porezne uprave FBiH, jer tražimo sanaciju dubioze u Zavodu PIO/MIO, odnosno načine koji će dovesti do povećanja penzija. Nedopustivo je više da se nagomilani problemi stavljaju na teret penzionerima – rekao nam je Omerefendić.

Moguće najgore

Kako je Kožul izjavio za “Avaz”, činjenica je da su brojni penzioneri, očito, zaboravljeni na Uskrs, ali, također, kako je iznio, nedopustivo je da isplata, za većinu, mizernih penzija traje više od 15 dana!

 – Stanje je vrlo kritično. Dosta se duguje, a troši se unaprijed. Jedva čekamo razgovor s novoizabranim premijerom. Jer, ako ne dođe do pozitivnih pomaka, moglo bi se desiti ono najgore, a to je pad mirovinskog sustava – upozorio je Kožul.

Svaki mjesec kasnije

Prema tvrdnjama hiljada penzionera u FBiH, svaki mjesec primanja dobivaju sve kasnije. Tako su prošli mjesec mnogi u Sarajevu, putem pošte, penziju dobili tek 18. dana. Strahuju da će takvim odgađanjem doći u situaciju da će im biti uskraćena jedna cijela penzija u godini. Traženo povećanje za pet do deset posto, stoga, izgleda kao nemoguća misija.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Jaka kiša “potopila” dijelove Bužima i Velike Kladuše, građani i mehanizacija na terenu

Snažno nevrijeme praćeno velikom količinom padavina zahvatilo je tokom...

U nevremenu koje je pogodilo BiH ima povrijeđenih. Grad najavljen i danas

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje umjereno do...

Gradnja autoputa sjeverno od Zenice napreduje, ali jedna važna dionica još čeka izvođača

Zeničko-dobojski kanton jedno je veliko gradilište kada se govori...

Nestabilna vremenska prognoza narednih dana u BiH, bit će toplo uz pljuskove

Danas će u BiH biti umjereno do pretežno oblačno...