Erdogan: Islamski svijet trenutno u raspadanju

/

“Potrebno je preduzeti hitne korake kako bi se osujetili pokušaji dezintegracije, kazao je turski predsjednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazio je zabrinutost zbog sukoba u muslimanskim zemljama, upozoravajući na opasnost od “raspada” islamskog svijeta.

“Islamski svijet je trenutno u raspadanju”, rekao je Erdogan novinarima u povratku iz Irana, gdje se zajedno s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem založio za obustavu rata u Jemenu.

“Potrebno je preduzeti hitne korake kako bi se osujetili pokušaji dezintegracije”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan, na vlasti u Turskoj od 2003. godine, pozvao je međunarodne islamske organizacije da hitno reagiraju i obustave sve sukobe u muslimanskim zemljama.

“Možete zastupati učenje drugačijeg vjerskog pravca, ali ako ga namećete drugima, onda uništavate ummet (muslimansku zajednicu)”, ocijenio je Erdogan.

On je kazao da međunarodne organizacije poput Organizacije za islamsku saradnju (OIC), trebaju pokazati da su iskrene u namjeri da zaustave nasilje u žarištima kao što su Irak, Egipat, Libija, Sirija i Jemen.

Diplomatsko rješenje

Erdogan je istakao da će se zalagati za ostvarenje tog cilja i dodao da planira posjetiti azijske muslimanske zemlje poput Indonezije i Malezije, te da će još jednom posjetiti Saudijsku Arabiju.

Rekao je da su sve regionalne krize, uključujući i onu u Jemenu, bile na dnevnom redu razgovora sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i vrhovnim vođom Alijem Khameneijem.

“Grupe u Jemenu se trebaju sastati i raditi na mogućem rješenju. Saudijska Arabija, Iran i Turska trebaju dati svoj doprinos kako bi se postiglo diplomatsko rješenje”, istakao je on.   

Erdogan je prošle sedmice žestoko kritizirao iranske šiitske vlasti zbog njihovog utjecaja u Jemenu, gdje su šiitski pobunjenici zauzeli velike dijelove teritorije i zbog čega je pokrenuta zračna intervencija arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...