UGOVORENA ESENCIJALNA LISTA LIJEKOVA ZA PODRUČJE ZDK

/

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona potpisao je ugovore sa 34 ustanove apotekarske djelatnosti sa područja Kantona o snabdijevanju osiguranih osoba  sa Liste esencijalnih lijekova. Na taj način je osigurana maksimalna dostupnost građana lijekovima na području svih općina ZDK-a.

Spisak lijekova sa Liste esencijalnih lijekova nije promijenjen i na njoj je ostalo 675 zaštićenih naziva, ali se očekuje uskoro da  lista bude revidirana.

Za realizaciju ovogodišnjeg programa Liste esencijalnih lijekova iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a izdvojiti će se do 22 miliona KM, a za dodatne lijekove još oko  700 hiljada KM, koji će se odobravati po posebnim odobrenjima ministarstva, i istovremeno će Zavod finansirati i bolničku listu lijekova.

Prema riječima Senaida Begića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, potpisani ugovori važe za 2015. godinu, a temlje se na principima jedinstvene metodologije utvrđivanja kriterija i mjerila, koji u ovoj oblasti vrijede za područje Federacije BiH, i utvrđenim novim procedurama ugovaranja između zdravstvenih ustanova.

Poslije višemjesečnih pregovora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva i Farmaceutske komore ZDK-a, postignut je dogovor kojim će se održati stabilnost cjelokupnog zdravstvenog sistema.

Osnovna izmjena u potpisanim ugovorima, u odnosu na dosadašnju praksu, je uvođenje plaćanja jednokratne naknade u iznosu od 1,64 KM za lijekove sa ‘Esencijalne liste’. Na ovaj način se ukinula dosadašanja marža od 16 posto, koja je poskupljivala nabavku lijekova.

Izvor

Povezani postovi

Socijalna karta: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo, za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH,...

Nakon smanjenja carinskih stopa: Za mjesec dali 4 miliona KM na električna vozila

Nakon što je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske...

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...