Bh. obrazovanje u tamnom vilajetu

/

Osim Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, u prostorije u Ulici Jovana Surutke 13 u Banjoj Luci, trebala bi preseliti i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, koja ima 23 uposlenika.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici u starom sazivu donijelo odluku o smještaju institucija BiH u Banjoj Luci, a bez prethodnih konsultacija sa rukovodiocima agencija o stvarnim potrebama, što je izazvalo njihovo negodovanje poslije dodjele prostora.

Bez odgovora

Kako je kazao direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Husein Nanić, dopis o novom smještaju ove agencije dostavljen je metodom svršenog čina. Nanić naglašava da se uvjerio kako se, kada je vidio veličinu dodijeljenog prostora, njegov raspored i veličinu kancelarija, radi o nedovoljnom prostoru za normalno funkcionisanje Agencije.

– Tražili smo sastanke i pisano smo se obraćali Službi za zajedničke poslove institucija BiH i Ministarstvu finansija, ali do sada nikakvog odgovora nije bilo ni od koga. Osim toga što nam je dodijeljeni prostor nedovoljan, ukoliko bismo i ušli u njega, morali bismo izvršiti probijanje zidova, praviti pregrade i druge stvari. Dali su nam ključeve i rekli preselite, a mi nemamo resurse niti ljude koji se bave građevinom. Donosioci ove odluke izazvali su krajnje konfuzno i neozbiljno stanje na granici podnošljivosti. Tražimo partnera u Vijeću ministara koje je donijelo odluku, da vidimo kako riješiti ova tehnička pitanja, kazao nam je Nanić.

Podsjetio je kako njihov ugovor o zakupu prostora u kojem trenutno borave u Banjoj Luci ističe 30. aprila. 

Govoreći o strateškim opredjeljenjima Agencije za razvoj visokog obrazovanja, a sa kojima je u dopisu upoznao i Vijeće ministara, ističe da se ona ogledaju u pripremama da obrazovanje Bosne i Hercegovine postane dio evropskog prostora. Krajem ove godine, dodao je Nanić, očekuju posjetu komisije Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Pet institucija

– Mi smo trenutno pridruženi član ove asocijacije, a cilj nam je dobiti punopravno članstvo. Da bismo to uspjeli, moramo ispuniti određene uvjete. ENQA će poslati tim međunarodnih eksperata da provjere da li mi kao Agencija ispunjavamo te uvjete kad podnesemo aplikaciju. Jedan od kriterija koji će biti cijenjeni jesu resursi kojima Agencija raspolaže i mi smo već sada svjesni činjenice da nemamo uvjete za punopravno članstvo u ENQA. Pitam donosioce odluke o našem smještaju žele li da bh. visoko obrazovanje ostane u tamnom vilajetu ili da bude dio evropskog prostora? Dodjeljivanje neadekvatnog prostora smatram direktnim udarom na nezavisnost Agencije i na našu funkciju, zaključio je Nanić.

Inače, navedenom odlukom Vijeća ministara, osim Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH i Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, u istu zgradu trebali bi useliti i Agencija za promidžbu inozemnih ulaganja, Institut za intelektualno vlasništvo i Uprava za zaštitu zdravlja bilja. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...