Hrvatska ministrica Pusić u posjeti BiH

/

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ona će se u Sarajevu susresti s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Kako je za Fenu kazao načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje, Pusić i Crnadak bi trebali razgovarati o evropskom putu BiH te o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona.

Prvi tajnik Ambasade Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić izjavio je da će se ministrica susresti i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a predviđen je i susret s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH. 

Bilušić je kazao da će jedna od ključnih tema razgovora biti evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove prihvaćen zaključak, kojim je britansko-njemačka inicijativa, pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekt te otvorila veliku šansu za BiH.

Politički lideri i institucije BiH potom su potpisali izjavu o opredijeljenosti BiH na njenom putu ka EU, nakon čega je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Briselu u martu donesen zaključak o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

– Stabilnost BiH te njen europski put važni su za stabilnost cijele regije, što je od ključnog interesa za Hrvatsku – kazao je Bilušić.

Ova posjeta dio je pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i predstavnika BiH, koji organizira Hrvatska, a koji će  biti održan u Luksemburgu početkom iduće sedmice.  

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Da li ste znali da se u Teheranu nalazi ulica Bosne i Hercegovine?

U srcu iranske prijestolnice Teherana, među bezbrojnim ulicama i...

Objavljena prosječna plata u FBiH: Zabilježen nominalni rast

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april...

Novi val prevara putem interneta: Za neprovođenje “istrage” 3.850 eura, pa ako uspije – uspije

Građani BiH suočeni su s novim valom ucjena putem...