Doboj Jug: U NAREDNOM PERIODU PROSPERITET GRADITI NA MEĐUNARODNOJ SARADNJI

/

Općina Travnik bila je izuzetan domaćin radnog sastanka na kojem su aktivno učestvovali gradonačelnici i načelnici gradova i općina u Bosni i Hercegovini, a koji imaju partnerske odnose sa nekim od turskih općina, te direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Unije općina Turskog svijeta /TDBB/.
Sastanak je održan u prostorijama Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

Sastanak je imao za cilj ostvarivanje što bolje saradnje između članica Unije i sumiranje prethodnog programa u Republici Turskoj, te povezivanje i drugih općina koje su aktivne na polju međunarodne saradnje i svoj prosperitet zasnivaju na međunarodnoj saradnji, a sve sa krajnjim ciljem privlačenja stranih investicija kroz promociju što se očekuje i od ovih sastanaka koji je organizovan u općini Travnik. Najznačajnije se smatra uspostavljanje saradnje između entitetskih Saveza gradova i općina Bosne i Hercegovine i Unije općina turskog svijeta / TDBB /. Na ovom sastanku generalni sekretar Unije dr.Fahri Solak prezentirao je rad i djelovanje Unije, te projekte koji su u prethodnom periodu realizovani u Bosni i Hercegovini.

Načelnica općine JASMINKA BEGIĆ: „ Drago mi je što sam danas prisustvovala ovako važnom sastanaku, mnogo smo čuli o radu Unije, ali i projektima koje su realizovali u našoj zemlji jer svaki susret omogućava nam nove informacije, razmjenu iskustva kako bismo poboljšali saradnju sa općinama u Turskoj s kojim smo već u partnerskim odnosima, ali i s drugim koje iskažu interes za našu općinu. Slobodno mogu reći da naša općina ima dobru saradnju sa općinom Sindžan u Turskoj, pružili smo jedni drugima ruku prijateljstva i ukazali povjerenje da možemo izgraditi dobru poslovnu saradnju, njihova podrška nije upitna što su dokazali kada su nas zadesile teške muke majskih poplava jer su hitno reagovali da nam pomognu i samim tim ostavili dubok trag ljudske dobrote koju nikada nećemo zaboraviti, a već smo i ranije razgovarali o investicijama. Naša općina nije članica Unije, ali ovih dana se aktivno radi na aktivnostima kako bismo dostavili zahtjev i nadamo se da nećemo imati prepreke za ulazak u Uniju što upotpunjuje moje namjere da se disponiraju resursi općine u pravom smjeru, smjeru razvoja općine jačanjem privrede i prezentacijom naše sredine kao povoljne za ulaganje stranih investitora. Grijeh bi bio ne iskoristiti sve ljepote koje imamo i posmatrati kao i do sada zainteresvane investitore koji prolaze pored nas i ulažu u susjedne općine, a imamo sasvim dovoljno prostora da se ulaže i da se u narednom periodu fokusiram na nova radna mjesta što je izazov za ovo vrijeme, ali nema odustajanja kada je u pitanju najbolji interes mojih građana koji su mi ukazali povjerenje i vjeruju da ja mogu osigurati napredak općine na kojem će nam mnogi čestitati i uvidjeti da su žene na funkcijama odgovorne, sposobne, snažne i hrabre samo treba podržati naše potencijale. Svakako bih iskazala i zahvalnost načelniku općine Travnik na gostoprimstvu i organizaciji jer se istinski potrudio da bolje upoznamo sve znamenitosti i ljepote ovog grada.“.

KRATAK HISTORIJAT: Unija općina turskog svijeta / TDBB / je međunarodna organizacija koja je osnovana odlukom Vlade R.Turske 2003.godine, a broji 1.107 članica iz 28 zemalja. Cilj Unije je jačanje saradnje i razmjena iskustava između lokalnih samouprava u regijama turskih republika i srodnih naroda. Do sada je 15 članica TDBB iz Bosne i Hercegovine i to: Grad Doboj, općina Doboj Istok, općina Fojnica, općina Goražde, općina Ilidža, općina Ilijaš, općina Novi grad Sarajevo, općina Olovo, općina Stari Grad Sarajevo, općina Travnik, općina Visoko, općina Vukosavlje, grad Zenica, općina Živinice, općina Konjic / u proceduri /. Područja djelovanja Unije su: programi razmjene znanja i iskustva, tematska profesionalna edukacija, institucionalna komunikacija i koordinacija između članova, festivali, simpozijumi, sajmovi, razne aktivnosti na polju saradnje, publikacije. U periodu 2014.-2015. TDBB je u programima edukacije i razmjene znanja i iskustva ugostio iz 12 država i pokrajina, 86 općina i institucija lokalne zajednice, 167 načelnika i predstavnika općina.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...