Razorni zemljotresi nisu nemogući u BiH: Dodatni uticaj na klizišta

/

Nakon što su u 24 sata Bosnu i Hercegovinu pogodila tri zemljotresa, uznemireni građani zapitali su se hoće li ih biti još. Poznato je da se zemljotresi ne mogu predvidjeti, a seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku.

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa. 

Podsjećamo, u noći sa subote na nedjelju, stanovnike Sarajeva probudio je zemljotres jačine 4,1 stepen po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stepeni Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice zemljotresa na površinitla. Sutradan (u nedjelju) usljedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta – na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Priče bez uporišta

Stručnjaci tvrde da ovi potresi nisu povezani i da se zna desiti da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri zemljotresa.

– Kada kažemo da potresi nisu povezani, to ustvari znači da prvi ne uzrokuje drugi i obratno. Postoji puno linija rasjedanja koje nisu povezane, pojasnio je Rusmir Gorušanin, seizmolog u federalnom Seizmološkom zavodu, te dodao kako je uticaj na klizišta itekako očit, ali da, pored podrhtavanja tla, na klizišta utiču i drugi faktori.

– Tu spadaju kiše, nedostatak šuma, odnosno korijenja drveća… Dakle, potres može samo dodatno pogoršati situaciju, kazao je Gorušanin.

Na medijske napise od prije pet ili šest godina u kojima se govori da će BiH za pedeset ili stotinu godina pogoditi katastrofalan zemljotres, te da čak postoji i mogućnost ”sravnjavanja” Sarajeva, Gorušanin odgovara da su to priče radi punjenja novinskih stubaca.

– Nema uporišta u takvim pričama. Normalno da postoji mogućnost da se to desi, ali ne možemo znati kada i kako. Mogu se desiti zemljotresi od 5 stepeni po Richteru ili 7 po Mercalliju, postoji vjerovatnoća, ali ne možemo to predvidjeti, istaknuo je Gorušanin.

Najsigurniji kutak

Snježana Cvijić, načelnica Odjeljenja seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS-a, naglašava da zemljotresi nisu nimalo neobična pojava na ovim prostorima.

–  Ubuduće možemo očekivati zemljotrese do 8 stepeni po Mercallijevoj skali. Sarajevo može da očekuje i do 7 stepeni. To jesu razorni zemljotresi. Najbolje je da građani znaju u kakvoj zoni žive i da se u skladu s tim i ponašaju, rekla je Cvijić.

Što se tiče građevina, stambenih objekata i kuća, Gorušanin i Cvijić ocjenjuju da se do sada gradilo po propisima. Gorušanin tvrdi da je nova gradnja puno bolja i kvalitetnija, te da su problem stare zgrade. Gradnja, odnosno njen kvalitet je najbitniji, dodaje Cvijić, jer cigle, željezne konstrukcije i dijelovi betona ubijaju, a ne sam potres.

– Mi u Banjoj Luci smo svjesni da živimo u zoni devetog stepena po Mercallijevoj skali. Građani trebaju znati kako se ponašati kada se desi podrhtavanje tla. Dakle, nikako panično bježanje. Trebaju procijeniti koji im je kutak u domu najsigurniji i tu se trebaju sakriti. Nikako ne ulaziti u liftove, jer se oni zaglavljuju na potresu od 5 stepeni po Richteru, upozorila je Cvijić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...