Kantonalnoj agenciji za privatizaciju 400 hiljada KM iz budžeta ZDK

/

Vlada Zeničko dobojskog kantona će istrajati na provođenju Programa mjera štednje, koji uključuje i smanjenje plata direktorima javnih preduzeća i ustanova, izjavio je premijer Miralem Galijašević.

Na pres konferenciji povodom dvije ovosedmične sjednice, premijer Galijašević je ukazao, da Agencija za privatizaciju ima posla,ali sa manjim brojem uposlenih. Kantonalna agencija za privatizaciju, koja u ovoj godini iz budžeta može računati na oko 400 hiljada maraka, ima svoju zakonsku obavezu praćenja potpisanih ugovora, te drugih poslova, ali je pitanje sa koliko izvršilaca, kojima se inače duguje 9 plata. Osim toga,prema riječima premijera Miralema Galijašević, razmatra se i pripajanje Agencije Ministarstvu privrede.

Nije riješeno ni pitanje korištenja oko 5 miliona maraka sa tzv. Eskrou računa. Vlada je ove sedmice razmatrala i Strategiju za mlade, koja će biti redivirana, a programom sredstava za ustanove kulture predviđeno je izdvajanje 3,2 miliona u ovoj godini. Na jučerašnjoj sjednici razmatrani su i izvještaji o radu Kantonalnog suda, Tužilaštva i Pravobranilaštva kao i Zavoda za pravnu pomoć za prošlu godinu. Vlada će u okviru raspoloživih sredstava pomagati nezavisan rad pravosudnih ustanova,kazao je premijer. Vlada prati i provođenje Programa mjera štednje.Resorni ministri su u obavezi komunicirati sa članovima UO i NO javnih preduzeća i ustanova. Ostaje obaveza smanjenja plata direktora, a ukoliko do toga ne dođe, bit će odgovorni Upravni i Nadzorni odbori, koji inače podnose izvještaje ministarstvima.

Resorni ministar Himzo Smajić je saopćio da je usvojena odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu Akvatermu Olovo. Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana. Vlada je za „malu školu“ u okviru transfera za predškolski odgoj izdvojila 450.000 maraka, za 25 ustanova, odnosno 3.515-oro djece.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...