Premijer ZDK u Tešnju: Sastanak sa privrednicima

/

Danas je općinu Tešanj posjetio premijer ZDK Miralem Galijašević sa saradnicima. Cilj posjete je iznalaženje boljih rješenja za razvoj privrede na području ZDK.

Prema riječima Miralema Galijaševića, premijera ZDK:

„Općina Tešanj je jedan od svjetlijih primjera dobrog rada načelnika i općinske administracije koja rezultira između ostalog evo i svakako rezultira prosperitetnom ekonomijom odnosno privredom. Činjenica je da u posljednjih godinu dana  zaposleno oko hiljadu radnika govori da ovdje žive poduzetni ljudi, ljudi koji imaju ideju i koji je realizuju što je veoma bitno i svakako da to rade uz pomoć administracije odnosno načelnika. Praktično ministrima sam saopćio da idemo u Tešanj da vidimo kako to Tešanj dobro radi“

„Mnogi kad govore o Tešnju spominju ekonomski razvoj, dakle Tešanj u kontinuitetu već godinama ima osim hrabrosti i poduzetnosti privrednika osim dobre i kvalitetne radne snage smatram da ima vrlo ozbiljne strateške aktivnosti u razvoju poslovnog ambijeta.  Taj poslovni ambijent podrazumjeva efikasnu adminstraciju. Mi smo u prošloj godini za manje od 15 dana sve građevinske dozvole izdavali ta odobrenja za građenje i tu su i upotrebne dozvole, tu su i sve neke druge stvari u odsustvu korupcije.“ – istakao je između ostalog načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Nakon radno konsulativnog sastanka između predstavnika Općine i ZDK, uslijedio je sastanak sa predstavnicim Udruženja/Udruge privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj. O samim problemima s kojim se suočavaju vlasnici kompanija, ali i šta očekuju od sastanka,  nešto više nam je rekao Senad Brka, predsjednik Udruženja:

„Na predstojećem sastanku sa premijerom Vlade ZDK očekujemo da idemo u smjeru rasterećenja privrednih subjekata koji djeluju na podrućju općine Tešanj ali i šire.“

Predsjednik Udruženja/Udruge „Biznis centar“ Jelah – Tešanj, je ovom prilikom istknuo problem parafiskalnih nameta (nameti TZ, nameti za isticanje firmi) koji ako se dodaju na osnovne namete na plaću od 69% onda nameti na plaće izlaze na 100%.

Za nadati se da će vlasti na svim nivoima uvidjeti problem opterećnja kompanija kroz parafiskalne namete, te da će uskoro uslijediti smanjenje istih, jer upravo takve odluke bi doprinijele većem broju zaposlenih.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...