Snažan potres u Japanu: Izdato upozorenje za cunami

/

Snažan potres magnitude 6,8 stepeni Richterove skale potresao je u ponedjeljak Tajvan i mala ostrva na krajnjem jugu Japana, što je dovelo do objave upozorenja na cunami za arhipelag otoka Okinava, koji je povučen sat kasnije.  

Epicentar potresa bio je u plitkom dijelu mora nedaleko od kineskih otoka Yonaguni u Istočnom kineskom moru, gdje nije registrovan cunami.  

U Tajpehu je jedan starac preminuo, a drugi je hospitaliziran zbog gušenja u požaru koji je izazvao snažni potres tokom koga su se zgrade tresle u glavnom gradu Tajvana, a potresi su se osjetili i u obližnjem Japanu, javlja Fena.

Jednu četvorospratnicu u New Taipei Cityju zahvatio je plamen nakon što je eksplodirala trafostanica ispred bloka zgrada uslijed potresa i stariji čovjek koji je živio u zgradi “nije pokazivao znake života”, saopćili su vatrogasci.  

Još jedan stanar zgrade je hospitaliziran zbog gušenja u požaru, javili su lokalni mediji, dok su stanovnici i službenici bili evakuirani iz zgrada u prijestonici zbog curenja gasa.  

Japanska meteorološka agencija objavila upozorenje na cunami zbogprognozirane visine razornog vala od jednog metra, ali je ono otkazano za nešto više od sat vremena, javila je japanska državna televizija NHK i dodala da nije bilo izvještaja o materijalnoj šteti.  

Na televizijskim snimcima iz oblasti pokazano je mirno more, ali iz predostrožnosti školska djeca u nekim nižim dijelovima otoka u oblasti su evakuirana na sigurnije lokacije, prenosi agencija AP. 

Izvor

Povezani postovi

Cijena ove namirnice skače u nebo

Cijena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru...

Poršeom se zabio u državljane BiH pa pokušao da prevari policiju

Na isključenju sa njemačkog auto-puta A96 sinoć je došlo...

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...