Snažan potres u Japanu: Izdato upozorenje za cunami

/

Snažan potres magnitude 6,8 stepeni Richterove skale potresao je u ponedjeljak Tajvan i mala ostrva na krajnjem jugu Japana, što je dovelo do objave upozorenja na cunami za arhipelag otoka Okinava, koji je povučen sat kasnije.  

Epicentar potresa bio je u plitkom dijelu mora nedaleko od kineskih otoka Yonaguni u Istočnom kineskom moru, gdje nije registrovan cunami.  

U Tajpehu je jedan starac preminuo, a drugi je hospitaliziran zbog gušenja u požaru koji je izazvao snažni potres tokom koga su se zgrade tresle u glavnom gradu Tajvana, a potresi su se osjetili i u obližnjem Japanu, javlja Fena.

Jednu četvorospratnicu u New Taipei Cityju zahvatio je plamen nakon što je eksplodirala trafostanica ispred bloka zgrada uslijed potresa i stariji čovjek koji je živio u zgradi “nije pokazivao znake života”, saopćili su vatrogasci.  

Još jedan stanar zgrade je hospitaliziran zbog gušenja u požaru, javili su lokalni mediji, dok su stanovnici i službenici bili evakuirani iz zgrada u prijestonici zbog curenja gasa.  

Japanska meteorološka agencija objavila upozorenje na cunami zbogprognozirane visine razornog vala od jednog metra, ali je ono otkazano za nešto više od sat vremena, javila je japanska državna televizija NHK i dodala da nije bilo izvještaja o materijalnoj šteti.  

Na televizijskim snimcima iz oblasti pokazano je mirno more, ali iz predostrožnosti školska djeca u nekim nižim dijelovima otoka u oblasti su evakuirana na sigurnije lokacije, prenosi agencija AP. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tragičan kraj: Doživjela nesreću na BMW-u tokom puta do popularnog ljetovališta

Žena koju su često nazivali ‘najljepšom ruskom bajkericom‘ Tatjana...

Italija: Održana osnivačka skupština džemata “Ikre” Treviso

Osnivačka skupština džemata "Ikre" Treviso, Islamska zajednica Bošnjaka u...

Divljanje na cestama: Širi se snimka iz tunela od koje se ledi krv u žilama

Na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljena je...

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...