Ambasadorica Maureen E.Cormack podržala akciju čišćenja životne sredine u Doboj Jugu, Maglaju i Doboju

/

Dan planete Zemlje u čitavom se svijetu obilježava 22. aprila, a upravo ovaj dan općina Doboj Jug je iskoristila za organizovanje opsežne akcije čišćenja teritorije svoje općine, a u akciju su se uključile i susjedna općina Maglaj te grad Doboj.

Načelnica općine Doboj Jug Jasminka Begić, izrazila je svoju zahvalnost svim prisutnima na podršci ove akcije te dodala:

“Područja koja su prošle godine u maju poplavljena i pretrpjela neprocjenjivu materijalnu štetu s jedne strane, a s druge strane stradali su naši prirodni resursi i svi zajedno možemo svjedočiti veoma visokom stupnju opasnosti koja prijeti životu na zemlji.  Stoga u ovom slučaju međuopćinska saradnja je neophodna i ne smije biti upitna i kada su u
pitanju drugi segmenti društva. Zahvaljujući solidarnosti, humanosti, profesionalizmu predstavnika CRS BiH i projektima koji se realizuju uz pomoć američkog naroda u cilju sanacije i obnove stambenih jedinica i infrastrukture naše općine. Naša općina je vrlo brzo uspjela pomoći našim građanima da posljedice majskih poplava svakim danom se sve manje i manje osjećaju a zajedno smo pomogli da vrate osmjeh i nadu u normalan život.”

Načelnica je ujedno uputila riječi zahvale američkom narodu i ambasdaorici SAD u našoj zemlji na svoj pomoći koja je upućena u Doboj Jug, kako bi se normalizirao život nakon prošlogodišnjih poplava.

Ukoliko se prisjetimo prošlogodišnjih poplava onda znamo kako je i grad Doboj bio jedno od onih mjesta koja su bila u velikim nevoljama.

Gradonačelnik  Doboja Obren Petrović je ovom prilikom istakao:

“Meni je drago što danas povodom planete Zemlje se kreće poslije godinu dana sa  čišćenjem rijeka Bosne, Usore i Spreče. I sigurno je da će ova aktivnosti biti nama podstrek da dalje nastavimo sa radom i čišćenjem. Ja se nadam da ćemo mi u narednom periodu vlastitim snagama i sredstvima uz pomoć vlasti RS i BiH mnogo više uraditi a da sigurno ova pomoć koja je dosada bila će se nastaviti  i u narednom periodu.”

Općina Maglaj je svakako bila ona koja je prošle godine mnoge bacila u očaj.

Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić je iskoristio priliku da svim prisutnima kao i svim građanima naše zemlje čestita praznik Dan planete Zemlje, te napomenuo kako je danas maglajska mladost uključena širom  Maglaja u akciju čišćenja životne sredine.

Načelnici općina su izrazili svoje zadovoljstvo što na ovaj način mogu doprinijeti čišćoj i ljepšoj BIH, te izrazili svoju zahvalnost volonterima kao i Američkoj ambasadi u BIH.

Maureen E.Cormack, ambasadorica SAD u BiH ovom prilikom je kazala:

“Svi naši volonteri ovdje su zapravo zvijezde ovog događaja. Ako sam dobro upoznata
otprilike 900 volontera nam se pridružilo. I svi zajedno dobro izgledaju u svojim majicama na kojima piše Zajedno postižemo više. Želim se prije svega zahvaliti volonterima iz Američke ambasade, iz NATO saveza, Američke trgovinske komore, OS BIH i građanima iz ove dvije općine i grada Doboja”

Inače akciju su organizovale općine Doboj Jug i Maglaj, grad Doboj i Američka ambasada u BiH.

Najmlađi volonteri nisu krili svoje zadovoljstvo mogućnošću da učine nešto za svoju životnu sredinu kako bi ona postala bolje mjesto za život svih nas.

Tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine, a 1990. godine ovaj datum postao je međunarodnim danom. Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....