Erdogan: Spremni smo otvoriti i vojnu arhivu

/

Turski predsjednik rekao da su brojke koje Armenci iznose o stradanju u Prvom svjetskom ratu neutemeljene.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na Samitu mira u Istanbulu izjavio je da su tvrdnje Armenaca u vezi s događajima iz 1915. godine kao i brojke koje se iznose – neutemeljene.

Podsjećajući da je Evropska unija (EU) predložila da Turska otvori arhive u vezi s događajima iz 1915. godine, Erdogan je kazao kako je Turska odavno poručila kako je spremna otvoriti i vojnu arhivu, prenosi Anadolija.

“Želim poručiti EU-u: Nama predlažu da otvorimo arhive. Ja sam 12 godina bio premijer i skoro godinu predsjednik i gdje god sam išao, na međunarodnim sastancima i na svakom sastanku u Turskoj sam govorio da smo spremni otvoriti arhive!”, rekao je Erdogan.

“Uvijek govorim da ima blizu milion dokumenata o tome. Isto tako, neka i Armenija otvori svoje arhive. Ako imaju i druge zemlje, neka i one otvore svoje arhive. Štaviše, idemo i dalje, mi smo spremni otvoriti i vojnu arhivu”, dodao je.

Zajednička komisija

Erdogan je prošle sedmice, nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je stradanje Armenaca okarakterisao kao genocid, izrazio spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje s početka 20. stoljeća.

Predsjednik Armenije Serž Sarksijan rekao je jučer da je spreman na normalizaciju odnosa s Turskom, dva mjeseca nakon što je povukao mirovni sporazum iz Parlamenta, optužujući Tursku za nedostatak političke volje da se okonča stogodišnja netrpeljivosti između dviju zemalja.

Sporni događaji iz 1915. godine datiraju iz Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva, koji je živio u Osmanskom carstvu, pridružio Rusima koji su upali na turski teritorij i pobunili se. Ti događaji su godinama predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške za tvrdnju da su Armenci tada bili žrtve genocida, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih događanja trebali dati historičari.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...