Bubrežni bolesnici iz Doboja na transplataciju odlaze u Tursku?

/

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović sastao se sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih pacijenata dobojske regije, sa kojima je razgovarao o liječenju ove populacije u renomiranoj klinici Adžibadem, u Turskoj.

Pacijenti na dijalizi iz Doboja , finansijsku podršku za transplataciji bubrega u Turskoj, zatražili su od prvog čovjeka grada. S obzirom da na transplataciju bubrega u drugim zemljama čekaju godinama, a pri tome nisu u mogućnosti da sami plate operaciju, podrška grada bi im ,kako kažu, itekako značila.

– S obzirom da ćemo mi potpisati jedan sporazum sa klinikom Ardžibadem mnogo ćemo nam značiti podrška gradonačelnika kroz taj projekat koji smo mi njemu predočili što se veoma lako rješava u Turskoj, rekao je dijalizni pacijenat Željko Ristić.

Nakon što se upoznao sa tematikom, gradonačelnik je obećao da će pomoći da se saradnja sa klinikom Ardžibadem za transplantaciju bubrega u Istanbulu i Bursi, realizuje, i na taj način pomogne ovoj populaciji. Pored Srbije i Crne Gore, ova renomirana klinika svoje predstavništvo ima i u Sarajevu.

– Mislim da je Udruženje za dijalizu prepoznalo da bi ja tu mogao dosta pomoći.Sve ove organizacije s kojima ja imam dobru saradnju, i kada se radi o Tiki i kada se radi o Bignemu, Udruženju gradova turskog svijeta, ambasadi , usmjerićemo ka ovom i mislim da ćemo time pokazati da ovim ljudima trebaju donori i da ćemo krenuti u tom pravcu. I ja vjerujem da ćemi imati odovor vrlo brzo iz Sarajeva, istakao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

U Udruženju kažu da se pogodnost ove klinike, u odnosu na druge, pored najsavremenije tehnologije, ogleda i u tome što donor može biti građanin Turske , i što se na proces transplatacije ne čeka dugo.

– 25 hiljda eura je ako imate donora a ne može vam dati organ jer vam ne odgovara krvna grupa ili nešto drugo, onda se radi cros transplatacija gdje je turski građanin donira organ .Oni vrše razmjenu i to vrlo brzo se rješava. Ostale transplatacije koštaju oko 70 i 80 hiljda evra , s tim da oni sve prate , kontrole i sve, rekla je predsjednik Udruženja dijaliziranih pacijenata regije Doboj Dragana Gligorić.

Ukoliko se uspostavi saradnja sa turskom klinikom, Petrović je naglasio da će to biti dobar pokazatelj zašto se Doboj pridružio Zajednici turskih opština.

– Mislim da je ovo dobar put da bi umirli malo ljude koji imaju lošu sliku o Turskoj, a da ovim primjerima, kako budemo slali ljude i donore pronalazili u Turskoj, mislim da će to biti jedan dobar put i da ćemo mi obezbijediti finansijska sredstva zajedno sa njima, dodao je Petrović.

Samo oko 120 bubrežnih bolesnika je registrovano na dobojskoj regiji. Od tog broja, jedan od njih je transplantiran u Francuskoj. Iako je Zakon o transplataciji u Srpskoj usvojen prije pet godina, on se nažalost, još uvijek ne sprovodi.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Bit će velika borba u utrci za načelnika u Doboj Jugu

Da smo već uveliko u predizbornoj kampanji za lokalne...

Uhapšena osoba koja je upravljala ringišpilom u Doboju

Dobojska policija sinoć u 22.30 sati uhapsila je B....

Doboj Jug: Potpisani novi infrastrukturni ugovori

Općinski načelnik Mirnes Tukić je u prostorijama Općine Usora...