Debakl protesta u Tuzli

/

Radnički protesti koji su od jutros pa do podneva trajali u Tuzli, prema ocjenama samih učesnika, doživjeli su potpuni debakl.

“Zar da se u kantonu gdje je 100.000 nezaposlenih na protestima pojavi 100 ili 200 građana? Moramo mijenjati način organizacije i moramo se sjediniti. Ovako smo podijeljeni na četiri ili pet frakcije, nemamo konkretnih zahtjeva, idemo političarima na noge, a tamo nas dočekuju zatvorena vrata“, kaže Fadil Duranović, osnivač grupe “Srebrenik je naš“. 
Sindikat Solidarnosti danas je najavio masovne proteste, ali od početnih nekoliko stotina učesnika, kako je vrijeme odmicalo kolona je bila siromašnija. Na Trgu slobode nije bilo više od 100 učesnika. 

Osnivač Sindikata Solidarnosti, Sakib Kopić, istakao je kako u cijeloj priči nema politike, ali su neki od aktera današnjih protesta glasno komentarisali kako je se danas samo zviždalo ispred sjedišta tuzlanskog SDP-a i SDA, ali ne i pred sjedištima drugih parlamentarnih stranaka, konkretno ispred sjedišta SBB-a jer se prolazilo tim putem. 
Također, pojedini radnici upozoravaju kako sindikalne vođe postaju članovi političkih partija. Tako je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha, na listi Ragionalnog demokratskog saveza za predstojeće opće izbore, te da je Emina Busuladžić iz Dite članica Komunističke partije. 

Za još neke sindikaliste se spekuliše kako šuruju sa pojedinim političkim partijama. Inače, nakon sastanka u Kantonalnom tužilaštvu TK gdje su ponovljene “šarene laže“, učesnici protesta su prošetali do Skupštine TK gdje ih nije niko dočekao, odnosno u zgradi su bili samo sekretar i portir. 
Na Trgu slobode su okončani protesti, a prisutnim građanima obratili su se Sakib Kopić, Fadil Duranović i član Sindikata visokog obrazovanja prof. Edin Delić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...