DOBOJ: Nije dostignut nivo za preduzimanje mjera za vanrednu odbranu

/

Vodostaj rijeke Bosne premašio je za više od 50 centimetara kotu redovne odbrane od poplava i još nije dostignut nivo za preduzimanje mjera za vanrednu odbranu, izjavio je Dragan Vasilić iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vasilić je nakon sastanka Gradskog štaba izjavio novinarima da je odsjek lokalne Civilne zaštite zadužen da pozove predsjednike i povjerenike gradskih mjesnih zajednica, predsjednike zajednica etažnih vlasnika radi organizovanja i angažovanja građana na ličnoj i zaštiti materijalnih dobara. 

“Pozvani su rukovodioci državnih institucija i javnih ustanova na području grada Doboja da preduzmu aktivnosti u skladu sa odgovarajućim planovima za vanredne situacije”, istakao je Vasilić. 

On je naveo da su direktori i vlasnici privatnih preduzeća pozvani za pružanje pomoći kada je riječ o mobilizaciji materijalno-tehničkih sredstava za eventualno nadolaženje vode. 

Vasilić je rekao da od nadležnih organa BiH i Republike Srpske potražuje infomacije o hidrometeorološkom stanju i postupanju u ovakvim uslovima. 

Šef Odsjeka civilne zaštite u Doboju Milko Vidaković rekao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, rijeka Bosna uzvodno od grada Doboja, na području federalnih opština Maglaj, Zavidovići, Žepče, Zenica do Visokog, u svom koritu i da trenutno ne prijeti opasnost. 

Problem za grad predstavljaju rijeke Spreča i Usora. “Vodostaj rijeke Spreče veći je nego tokom majskih poplava, dok je Usora visoka usljed velikih padavina i poplava na prostoru Teslića”, istakao je Vidaković. 

Dodatan problem predstavljaju i velike količine padavina, ukazao je Vidaković navodeći podatke Republičke uprave Civilne zaštite prema kojima je juče na području grada Doboja palo od 60 do 80 litara vode po metru kvadratnom dok se danas očekuje količina od 20 do 40 litara. 

Vidaković je naveo da raspolaže informacijama da je od bujičnih riječica poplavljen dio prigradskog naselja Bare, kao i pojedine kuće u prigradskiom naselju Poljice i pojedinim naseljima na stanarskom području. 

Bujične riječice u pojedinim mjesnim zajednicama prekinule su putne komunikacije. 

Redovna visina kote od odbrane poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.


Izvor: dobojski.info

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...