Kritična situacija u ZDK, južni dio Distrikta pod vodom, Gračanica će uskoro ostati bez struje

/

Poplavljeno naselje Han Bila kod Travnika

Kiša koja pada od jučer načinila je velike štete na području Srednjobosanskog kantona.

 

U naselju Han Bila uništeno je nekoliko objekata, a prekinuta je i saobraćajnica Travnik – Han Bila – Zenica.

 

Poplavljena su mnoga dvorišta i kuće.

Stanje u Srebreniku se iz sata u sat pogoršava

 

Stanje u poplavama ugroženim naseljima na području općine Srebrenik se iz sata u sat pogoršava. Nivo rijeke Tinje je u porastu i već je dostigao 4,20 metara, što je za skoro 100 centimetara više u odnosu na stanje jutros u sedam sati. Nabujala Tinja i njene pritoke poplavile su preko 300 kuća, a privremeno su iz najugroženijih stambenih objekata već iseljene 22 porodice.

 

Prema posljednjim podacima press službe Općinskog štaba CZ Srebrenik, pod vodom su i 22 privredna objekta, tri sportska terena, tri školske zgrade i isto toliko vjerskih objekata. Uništeno je i na desetine kilometara lokalne putne mreže, a oštećeno je i 26 mostova.

Nabujala Tinja i njene pritoke poplavile su na stotine hektara poljoprivrednog zemljišta na području Špionice i Ormanice, a najteže stanje je u srebreničkim naseljima Bare, Sječe, Duboki Potok, Bjelave, Tinja, Srednja Špionica, Cerik, Špionica Centar, Previle, Lisovići i Podorašje.

 

Na terenu su pripadnici Općinske službe civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, a mobilisani su i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Gorske službe spašavanja koji pružaju pomoć mještanima ugroženih naselja.

Teška situacija u Gračanici

Oborinski potoci, te rijeke Sokoluša, Drijenča i Rašljeva, od podne i Spreča, zbog kiše koja je padala 18 sati i koja i dalje pada, poplavile su više od stotinu kuća, petnaest fabrika, odnijele dva mosta, poplavile sportsku dvoranu, nogometno igralište, trgovački centar Fis, te trafo-stanicu, vlasništvo „Elektrprijenosa“ BiH…

Ekipe CZ su na terenu, vatrogasci i policija. Poplavljenima fabrikama najveću pomoć pružaju radnici, boreći se sa vodenom stihijom.

Poplavljene su firme „Isovod“, „Roading“, „Olimp“, „Plamingo“, „Suman“, „Širbegović“ i druge i štete će biti daleko veće od majskih, jer je i intenzitet poplava veći. Dva mosta u gradu odnijela je rijeka Sokoluša. Desetine radnika iz nekoliko gračaničkih firmi su zarobljeni, jer kako se i pretpostavljalo, iz dosadašnjih iskustava, rijeka Spreča je izlila i poplavila polje i usložnjava i onako teško stanje.

Gračanica će svakog trenutka ostati bez električne energije, jer odgovorni ništa nisu htjeli naučiti iz poplava u maju, a mogli su objekat trafo stanice 110/10 KW zaštiti na više načina, kamenim posipnim materijalom, betonskim zidom, svakako. Obećali su, ali ništa uradili nisu. Tako će Gračanica, pored svih nedaća koje su joj po drugi-treći put donijele poplave i klizišta, u 21.vijeku, zahvaljajući nemaru „Elektroprijenosa“ nekoliko dana ostati u mraku. 

Zbog toga firme neće raditi, zbog toga će desetine i stotina tona hrane biti pokvareno u zamrzivačima i opet niko neće odgovarati. Kakvog li cinizma, danas će poslije Gradačca, Gračanicu pohoditi federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanović-Lijanović, da u predizborno vrijeme obeća, kako u Gračanici više neće biti poplava i kako će poljoprivrednicima kojima su poplave uništile sav rad i trud, na vrijeme biti isplaćena nadoknada.

izvor: avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...