Milionske štete u Lukavcu, katastrofalno stanje u gračaničkom naselju Gornja Miričina

/

Tri mjeseca poslije katastrofalnih majskih poplava, obilne padavine izazvale su nove probleme u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine.
U mnogim gradovima ulicama teku potoci, dok je vodena bujica potopila na stotine kuća i privrednih objekata, te odnijela više mostova i uništila mnoge puteve. Ponovo su proradila i klizišta.

Najviše štete u opštinama na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona

 

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da su padavine koje su počele 4. augusta prouzrokovale najviše štete u opštinama na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Solak je rekao danas novinarima da u drugim kantonima, osim velikog intenziteta padavina, nije bilo štete.

On je naglasio da je nateža situacija u poplavljenim područjima opština Zenica, Žepče i Usora u Zeničko-dobojskom kantonu i u opštinama Gračanica, Lukavac, Banovići, Tuzla, Srebrenik, Živinice, Gradačac i Kalesija na području Tuzlanskog kantona.

Solak je podsjetio da su opštine Lukavac i Gračanica jučer skoro potpuno bile pod vodom, te da su vršene evakuacije stanovništva, ali da životno ugroženih nije bilo.

 

Katastrofalna situacija u gračaničkom naselju Gornja Miričina


Nakon jučerašnjih katastrofalnih poplava koje su Gračanici i okolnim naseljima donijele Sokoluša, Drijenča, Rašljeva i Spreča i danas je stanje u ovoj općini ravno katastrofi.

Kako javljaju čitatelji portala „Dnevnog avaza“, putna komunikacija prema gračaničkom naselju Gornja Miričina potpuno je odsječena.

 

Opadanje vodostaja na rijekama Bosna, Spreča i Tinja

 

Prema prikupljenim podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema «Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save, Sarajevo» u posljednjih pet sati usljed prestanka padavina, na rijekama Bosna, Spreča i Tinja registrovan je trend opadanja vodostaja, a na slivu rijeka Una sa Sanom, Vrbas i Drina vodostaji su u stagnaciji. 

Porast vodostaja se još uvijek bilježi samo na rijeci Savi, gdje je trend povećanja vodostaja na vodomjernim stanicama u dijapazonu od 9-10 cm/satu. Trenutni vodostaji su cca 1,5-1,2 m ispod nivoa pri kojima se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava. 

Ukoliko bi se nastavilo s ovim trendom porasta vodostaja rijeke Save mjere redovne odbrane od poplava na poplavnim područjima Odžačka i Srednja Posavina bile bi proglašene u jutarnjim satima 8. augusta. 

U Dežurnom centru AVP Sava se i dalje vrše intenzivna praćenja promjena vodostaja na vodnom području rijeke Save, saopćeno je iz AVP-a.

Izvor: avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...