NAKRIVLJENIJA OD TORNJA U PIZI: Kriva munara u Turskoj 800 godina se opire gravitaciji

/

Kriva munara u turskom gradu Aksaray, djelo anadolskih Seldžuka, koje privlači pažnju svojom sličnošću sa svjetski poznatim krivim tornjem u Pizi, već osam stoljeća se opire gravitaciji.

 Kriva munara u turskom gradu Aksaray, djelo anadolskih Seldžuka, koje privlači pažnju svojom sličnošću sa svjetski poznatim krivim tornjem u Pizi, već osam stoljeća se opire gravitaciji.

Zamjenik direktora Direkcije za kulturu i turizam Mustafa Dogan kazao je da je Aksaray, poslije prijestolnice anadolskih Seldžuka Konye, vodeći među gradovima sa najviše seldžučkih djela. Dogan je pojasnio da je osamstogodišnja Kriva munara jedna od najvažnijih arhitektonskih ostvarenja iz doba anadolskih Seldžuka.
“Kriva munara je sagrađena između 1221. i 1236. godine u vrijeme Giyaseddin Keyhusreva I, oca Alaeddina Keykubata I, za čije vrijeme je Država anadolskih Seldžuka doživjela najblistavije razdoblje. Visoka je skoro 36 metara. Naziv Kriva munara je dobila zbog nagiba od 3,11 stepeni. Njeno drugo ime je Crvena munara. Taj ime je dobila jer je sagrađena od crvene cigle”, rekao je Dogan.
Ističući da se munara nije kasnije nakrivila, nego da je njen graditelj sagradio krivu, Dogan je kazao: “Naši stručnjaci su istraživali munaru i složili se da je stoji ukrivo od onda kada je sagrađena. Smatra se da je munara najmerno podignuta ukrivo jer se nalazi odmah uz obalu potoka Uluirmak, koji protiče sa njene južne strane”.
/TBT,AA/

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tragičan kraj: Doživjela nesreću na BMW-u tokom puta do popularnog ljetovališta

Žena koju su često nazivali ‘najljepšom ruskom bajkericom‘ Tatjana...

Italija: Održana osnivačka skupština džemata “Ikre” Treviso

Osnivačka skupština džemata "Ikre" Treviso, Islamska zajednica Bošnjaka u...

Divljanje na cestama: Širi se snimka iz tunela od koje se ledi krv u žilama

Na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljena je...

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...