NOŽEVI I SABLJE KAO ORUŽJE “TERORISTA”

/

Kinezi ubili 100 Ujgura u nerdima koji su izbili zbog zabrane slavljenja bajrama.

Napad se dogodio u ponedjeljak, na kraju svetog mjeseca ramazana, a dužnosnici su htjeli da to muslimani u Xinjiangu ne obilježe pa odatle i optužbe za diskriminaciju Ujgura.

Gotovo 100 ljudi poginulo je prošle sedmice u napadima na policijsku stanicu i vladine urede u udaljenoj kineskoj pokrajini Xinjiang na zapadu zemlje, objavili su u nedjelju državni mediji bez objašnjenja zbog čega je vladi tako dugo trebalo da saopći pojedinosti o sukobima u toj nemirnoj pokrajini.

Kako javlja Xinhua, snage sigurnosti u okrugu Shache na krajnjem jugu Xinjianga likvidirale su 59 “terorista”, dok je u napadima od 28.jula ubijeno 37 civila.

Agencije ističe da se radi o jednom od najozbiljnijih primjera nereda u tom području u nekoliko posljednjih godina.

Nije objašnjeno zašto je vlada toliko dugo čekala da objavi pojedinosti o tom izgredu u Xinjiangu, no loše vijesti su se i prije ili zataškavale ili su objavljene tek naknadno.

Xinhua također javlja da je “policija konfiscirala noževe i sjekire, kao i plakate koji su pozivali na sveti rat”.

Xinjiang, s većinskim ujgurskim stanovništvom koje govori jedan od turskih jezika, već je godinama u raljama nasilja i sukoba. Vlada krivnju svaljuje na islamske militante ili separatiste koji navodno žele zasebnu državu Istočni Turkestan. Ujgurske skupine u egzilu i udruge za ljudske prava optužuju represivne mjere vlade uključujući i kontrolu islama, što je izazvalo negodovanje tamošnjeg stanovništva.

Napad se dogodio u ponedjeljak, na kraju svetog mjeseca ramazana, a dužnosnici su htjeli da to muslimani u Xinjiangu ne obilježe pa odatle i optužbe za diskriminaciju Ujgura.

U posljednjih godinu i pol dana u Xinjiangu je ubijeno nekoliko stotina ljudi, uključujući provladinog imama u jednoj od glavnih džamija u Kashgaru, gradu na nekadašnjem Putu svile.

/TBT/

Izvor: The Bosnia Times

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FUP uhapsio muškarca: Prijetio ženama da će objaviti njihove privatne fotografije

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su uhapsili muškarca...

Hapšenje u Šijama nakon napada na službenike Općinskog suda u Tešnju

Prema informacijama iz MUP ZDK u mjestu Šije općina...

Tešanj: Ukradeno gorivo iz radne mašine

Prema informacijama iz MUP-a ZDK  dežurnom policijskom službeniku Policijske...

Doboj: Lišena slobode dva lica iz Tešnja zbog izvršena tri krivična djela

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, lišili su slobode lice...