U Zavidovićima zbog poplava i klizišta proglašeno stanje prirodne nesreće

/

Jake kiše su pokrenula brojna klizišta na području Zeničko-dobojskog kantona, a na području MZ Nemila kod Zenice put prema Bistričaku i selima šeričkog kraja zbog klizišta je zatvoren za saobraćaj – saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Trenutno je na ovom lokalitetu angažirano šest radnih građevinskih mašina koje vrše probijanje ove putne komunikacije.

U mjestu Topčić polje nije bilo izlijevanja lokalnih potoka, niti je bilo plavljenja objekata i stanje je normalno, a podvožnjak na ulazu u ovo mjesto je prohodan za saobraćaj.

U mjestu Ograjina, još uvijek je zatvoren magistralni put M-17, putni pravac Žepče-Zenica, zbog velikog odrona u ovom mjestu, a prema posljednjim informacijama iz pravca Zenice, formirala se velika kolona vozila na ovoj dionici puta.

Mehanizacija firme “Doboj putevi“ Doboj iz pravca Žepča rade na uklanjanju ovog odrona, ali zbog daljnjeg klizanja tla najvjerovatnije će njegovo otklanjanje potrajati.

U mjestu Željezno polje put je deblokiran i uspostavljena je putna komunikacija prema selu Mjestova ravan i drugim selima.

U Zavidovićima, gdje je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta, poplavljeno je područje Lovnice usljed izlijevanja riječice Lovnica, ali bez veće materijalne štete.

U ulici Zlatnih ljiljana usljed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i prizemlja više stambenih objekata.

Građevinska mehanizacija firme ”Heldovac” čiste putni pravac Mustajbašići i Krajinići, Brezik i Sinanoviće-Ornice, a firma ”Hadžićtrans” Zavidovići je na sedmom kilometru uz rijeku Gostović, dok je firma ”Gradnja 1” na regionalnom put R 466 Zavidovići-Kakanj.

Još uvijek je primjetan brzi rast vodotoka rijeke Bosne, dok rijeka Gostović opada.

Zabilježen je i rast rijeke Krivaje koja za sada ne pričinjava probleme.

(FENA/dg)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stručnjaci predali izvještaj: 37,4 posto analizirane hrane u BiH je sadržavalo ostatke pesticida

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost...

U nedjelju muslimani obilježavaju Kurban-bajram: Poznato vrijeme Bajram namaza

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu...

Stiže nam toplotni udar: Još danas svježije, a onda rast temperatura do 36 °C

Od sutra nam stiže stabilizacija, više sunčanog vremena i...

Islamski učenjaci pojasnili: Evo šta treba izbjegavati onaj ko je naumio zaklati kurban

Ko ne stigne zaklati kurban prvog dana bajrama može...