OD ZVANIČNOG PREUZIMANJA FUNKCIJE NAČELNICE OPĆINE UGOSTILA PET AMBASADORA

/

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E Maureen E.Cormmack jedna je od pet ambasadora koji su posjetili našu općinu što je jedan od vidnih pokazatelja da postoji interes za našu općinu iako je svrstavaju u red najmanjih, a sve zahvaljujući entuzijazmu u radu i djelovanju načelnice općine Jasminke Begić koja je pokazala dobre rezultate u svim segmentima društva.

Svaki od ambasadora imao je svoj razlog za posjetu, ali razlog posjete Ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je akcija volontiranja u čišćenju javnih površina od smeća u kojoj je učestvovalo oko 300 volontera, predstavnika organizacija civilnog društva, mjesnih zajednica, javnih ustanova, političkih organizacija iz naše lokalne zajednice, a sve povodom 22.aprila-Dana zemlje planete koji se obilježava u cijelom svijetu.
Akciju su podržali i predstavnici Američke Ambasade u Bosni i Hercegovini, Oružane snage Bosne i Hercegovine, NATO štaba, UNDP-a i CRS-a koji su vrijedno radili ne samo u našoj općini već i u gradu Doboju, te općini Maglaj zajedno sa volonterima pokazujući da su ljubitelji prirode i da žele brinuti o njoj i zaštiti je od ugrožavanja.
Nakon jednog od sastanaka u Doboju i prilike da razgovara sa načelnicom općine, ambasadorica je izrazila želju da naša općina bude domaćin ovog događaja povodom čega je upriličen i dostojanstven doček na centralnom skupu u Mjesnoj zajednici Mravići ispred Doma kulture, a izraz zadovoljstva ambasadorica nije mogla skriti, a pridružili su se damama takođe i gradonačelnik grada Doboja Obren Petrović i načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić.
Nakon obraćanja i izjava za medije zajedno su podržali volontere u gradu Doboju učestvujući i sami u akciji čišćenja, a nakon toga uslijedila je podrška i volonterima u našoj općini, a zapaženi su bili naša načelnica i gradonačelnik grada Doboja koji su zasukali rukave i pokazali svoj senzibilitet prema prirodi i očuvanju okoliša kao i dobar primjer međuopćinske saradnje što će potvrditi mudrost „složna braća kule grade“.
Načelnica općine JASMINKA BEGIĆ: „Potaknuta prije svega voljom i željom da pokušam promjeniti nabolje sredinu u kojoj živimo i radimo je ključ razvoja i može se napraviti puno uz novu svježu energiju i rad jer biti najodgovorniji u zajednici je iznimno težak i odgovoran posao, a da se ne osjećam sposobnom i spremnom ne bih sigurno danas ni obavljala ovu dužnost. Posjeta državnih funkcionera značajan je pokazatelj da je naša općina dobila novu priliku za nove pristupe jer do sada što smo viđali očito je bilo nedovoljno jer se više nego ikada radi i rješavaju se problemi stari nekoliko godina i građani su zadovoljni, mada ima uvijek i bit će onih koji ne žele da vide napredak i to je njihovo pravo, ali s vremenom sve će se promjeniti, važno je šta ostavljamo iza sebe na znanje drugima. Svaki od ambasadora koji su boravila kod nas imao je svoju misiju, danas sam sa ambasadoricom imala misiju usmjerenu na zaštitu okoliša, provele smo divan dan, iako je bio radni ipak smo imale priliku da razgovaramo i o našoj općini i o mom radu, najviše se interesovala za privrednu, socijalnu i obrazovnu situaciju kao i o prošlogodišnjim majskim poplavama koje su nas zadesile, te je pohvalila moj dosadašnji rad nakon što sam joj ukratko rekla šta se sve radi u zajednici. Kako znamo da se 22.April obilježava širom svijeta drago mi je što su se sve tri općine uključile u ova događanja kako bi dostojanstveno obilježili Dan zemlje planete jer je za nas, područja koja su prošle godine poplavljena akcija čišćenja vrlo važna jer s jedne strane imamo neprocjenjive materijalne štete, a s druge strane stradali su i naši prirodni resursi, stoga je međuopćinska saradnja neophodna i ne smije biti upitna i kada su drugi segmenti društva u pitanju. Smatram da nam je hitno potreban zdrav odnos prema prirodi i društvu kako bismo gradili jedan bolji ambijent za život i spriječili negativne uticaje i na prirodu i na čovjeka.“.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...