PENZIONERI NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA VRAĆANJA DOMA PENZIONERA U DOBOJU

/

Dobojski penzioneri, nakon poplava Doboja, vrlo često  dolaze u Gradski odbor Partije ujedinjenih penzionera /PUP/ i interesuju se o izvršenju obećanja Ministrstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske o vraćanju Doma penzionera njegovom vlasniku, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske.

                  Prema riječima predsjednika dobojskog PUP-a Milana Brestovca, to povećano interesovanje dobojskih penzionera u vezi Doma penzionera u ovom gradu je podstaknuto izjavom pomoćnika ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Drage Vulete da bi do polovine ili kraja ove /2014/ godine Dom penzionera u Doboju mogao biti vraćen Fondu PIO  Republike Srpske.                        

                  To je bila javna izjava Drage Vulete, 22. marta 2013. godine, u koji je istakao da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske realizuje više projekata, među kojima je i trajno zbrinuto više od stotinu izbjeglih i raseljenih lica i porodica  koje su smještene u Dom penzionera u Doboju, podsjetio je Brestovac.

                  Prema saznanju Komisije za informisanje  dobojskog Udruženja penzionera, Domovi penzionera su u svim mjestima u Republici Srspkoj vraćeni njihovoj osnovnoj namjeni, za smještaj penzionera, osim u Doboju, koji se i dan-danas koristi kao alternativni smještaj izbjeglih i raseljenih lica, od kojih je veći broj njih dobio novčana sredstva, placeve i građevinski materijal i izgradili kuće, ali i dalje stanuju u Domu jer tu ne plaćaju zakupninu i korišćenje elekto-struju i grijanja, kao i sve ostale komunalne obavze.

                  Radi podsjećanja, Udruženje penzionera u Doboju je prije četiri godine, uz podršku  načelika i Udruženja penzionera iz osam opština dobojske regije, uputilo pisani zahtjev Vladi i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske da Dom penzionera u ovom gradu bude vraćen Fondu PIO, a time i njegovoj osnovnoj namjeni.

                 Prema arhivskim podacima, Dom penzionera u Doboju izgradilo je 1988. godine osam opština iz dobojskog regiona zajedno sa tadašnjim Fondom PIO, kao regionalni centar, koji je namjenski funkcionisao do maja 1992. godine kada su penzioneri iseljeni, a Dom preuzela tadašnja Vlada RS. Prvo ga je koristilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, a zatim, kao i dan-danas, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS za smještaj izbjeglih i raseljenih lica.
        
                 Dom penzionera sada koristi oko 150 lica, među kojima je predesetak takozvanih socijalno ugroženih građana, kao i ona izbjegla i raseljena lica koja su, prije desetak godina, prodala svoju imovinu na prostoru Federacije BiH i za svoje članove porodice riješili stambeno pitanje, ne samo u Doboju, već i u drugim gradovima RS, pa i Srbije, a oni kao socijalno “ugrožena” staračka domaćinstva žive u Domu.
        
                 Na šest etaža dobojskog Doma penzionera ukupne površine 6 503 metra kvadratna nalaze se 160 stambenh jedinica, od čega 93 jednokrevetne i 67 dvokrevetnih, za mogući smještaj 223 lica.
        
                  U Domu penzionera je do 1992. godine u prizemlju bio TV salon, biblioteka sa čitaonicom, frizerski salon, domski hol sa bifeom i restoranom, kao i ambulanta sa dvije bolesničke sobe sa ukupno šet ležaja, dok je u suterenu bio fizioterapeutski i trim kabinet, a na svakoj etaži bile su prostorije za dnevni boravak i čajna kuhinja.
        
                 Penzioneri koji su upoznati sa sadašnjim stanje bivšeg Doma penzionera u svom kazivanju navode da više toga nema jer je prethodnih godina dobojski Dom penzionera značajno devastiran, ne samo građevinski, već je uništena ili odnesena tehnička oprema i namještaj, pa bi se, smatraju penzioneri, njegovim vraćanjem u nadležnost Fonda PIO, sve to zaustavilo i Dom vratio njegovoj osnovnoj namjeni.
        
                  Ako Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, ne ispuni dati obećani krajni rok, to jest do kraja ove godine, penzioneri namjeravaju održavanje regionalnog konferecinskog sastanka u Doboju, čiji će zaključak biti dostavljen Vladi i resornom mimistasrvu Republike Srspske

(MIMS-D)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...