Erdogan danas u Sarajevu, prisustvovat će otvaranju hamama Isa-bega Ishakovića

/

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Protokolom je predivđen svečani doček uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, piše bh. novinska agencija Patria.
Planiran je susret sa članovima Predsjedništva BiH, a potom i bilateralni sаstаnаk zvaničnih dеlеgаciја Bosne i Hercegovine i Republike Turske
Bit će upriličeno i potpisivanje memoranduma, sporazuma i ugovora u prisustvu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske.
– Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti diplomatske obuke
– Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti informatičke tehnologije
– Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske u oblasti nauke i tehnologije
– Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe
– Ugovor između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti veterinarstva   
Pres konferencija bit će održana u 13,00 sati na kojoj će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
Programom zvanične posjete, planirano je da predsjednik Republike Turske u 13,45 ima sastanak sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a u 14,30 sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
U 16,15  planirano je potpisivanje kreditnih ugovora između Ziraat banke i 50 korisnika u prisustvu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske. Predviđena su obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana. 
U 17,35 član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetit će Carevu džamiju i prisustvovati ceremoniji otvaranja hamama Isa- bega Ishakovića i obnovljenog dijela Careve džamije. Nakon toga, u 18,20 položit će cvijeće na Mezarju Kovači i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Programom je planirana i šetnja starim dijelom Sarajeva. 

Izvor

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...