Haris Silajdžić ponovo u politici?

/

SARAJEVO – Bivšem članu Predsjedništva BiH i osnivaču Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisu Silajdžiću ponuđena je nova pozicija unutar bošnjačkih struktura, saznaje “Dnevni avaz”.

Silajdžić već neko vrijeme nije politički aktivan, u javnosti se pojavljivao samo kao pjesnik i autor, ali je iz više izvora potvrđeno “Avazu” da je Silajdžić pozvan da zauzme poziciju svojevrsnog “bošnjačkog šefa diplomatije”.

Već duže vrijeme, naime, u krugovima bliskim vladajućoj SDA, ali i dijelovima Islamske zajednice, razmatra se osnivanje tijela, poput nekog savjeta za spoljne poslove, koje bi van granica BiH lobiralo te ostvarivalo međunarodne kontakte nezaisno o zvaničnim državnim institucijama. Do sada osnovana slična tijela krug blizak vlastima ne smatra referentnima te želi osnovati svoje.

Smatra se da aktuelno čelništvo IZ BiH više posla ima unutar bh. granica pa bi onda Silajdžić kroz novu strukturu preuzeo “spoljne poslove”.

Nije još potpuno jasno da li bi ta struktura bila dio Islamske zajednice ili odvojena organizacija u čijem bi osnivanju IZ BiH učestvovala. Kako je više izvora prenijelo, na tome intenzivno radi grupa tzv. malezijskih studenata koje predvodi Amer Bukvić, direktor BBI banke i blizak saradnik Bakira Izetbegovića.

Silajdžić je, prema njihovom mišljenju, idealna opcija za tu poziciju, a računaju na njegovo iskustvo i međunarodni ugled. Sam Silajdžić nije htio javno govoriti o ovim informacijama.

“Kao što znate, ja ne dajem izjave za medije. Tako će ostati i ovaj put. Hvala vam na pozivu”,  rekao nam je jučer Silajdžić.

U posljednje vrijeme, Silajdžić je nerijetko viđen u Bukvićevom društvu, a redovno je u sarajevskoj Begovoj džamiji na džuma-namazu.

Sa druge strane, nije mali broj uticajnih unutar IZ BiH, pa i SDA, koji se protive ovakvom planu, upozoravajući da bi takav korak mogao oslabiti državne institucije i pokazati da i Bošnjaci odustaju od njih te prave paralelne strukture kakve kritikuju kod ostalih konstitutivnih naroda.

Kako “Dnevni Avaz” saznaje, malezijska grupa, pod čijom su kontrolom osim BBI banke i brojne druge kompanije pa i neke državne institucije, priprema i međunarodni skup posvećen godišnjici genocida u Srebrenici.

Prema nekim informacijama, oni namjeravaju iskoristiti mogući dolazak bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona u Potočare i na tu konferenciju da bi inaugurirali instituciju i Silajdžića na njenom čelu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stručnjaci predali izvještaj: 37,4 posto analizirane hrane u BiH je sadržavalo ostatke pesticida

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost...

U nedjelju muslimani obilježavaju Kurban-bajram: Poznato vrijeme Bajram namaza

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu...

Stiže nam toplotni udar: Još danas svježije, a onda rast temperatura do 36 °C

Od sutra nam stiže stabilizacija, više sunčanog vremena i...

Islamski učenjaci pojasnili: Evo šta treba izbjegavati onaj ko je naumio zaklati kurban

Ko ne stigne zaklati kurban prvog dana bajrama može...