Haris Silajdžić ponovo u politici?

/

SARAJEVO – Bivšem članu Predsjedništva BiH i osnivaču Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisu Silajdžiću ponuđena je nova pozicija unutar bošnjačkih struktura, saznaje “Dnevni avaz”.

Silajdžić već neko vrijeme nije politički aktivan, u javnosti se pojavljivao samo kao pjesnik i autor, ali je iz više izvora potvrđeno “Avazu” da je Silajdžić pozvan da zauzme poziciju svojevrsnog “bošnjačkog šefa diplomatije”.

Već duže vrijeme, naime, u krugovima bliskim vladajućoj SDA, ali i dijelovima Islamske zajednice, razmatra se osnivanje tijela, poput nekog savjeta za spoljne poslove, koje bi van granica BiH lobiralo te ostvarivalo međunarodne kontakte nezaisno o zvaničnim državnim institucijama. Do sada osnovana slična tijela krug blizak vlastima ne smatra referentnima te želi osnovati svoje.

Smatra se da aktuelno čelništvo IZ BiH više posla ima unutar bh. granica pa bi onda Silajdžić kroz novu strukturu preuzeo “spoljne poslove”.

Nije još potpuno jasno da li bi ta struktura bila dio Islamske zajednice ili odvojena organizacija u čijem bi osnivanju IZ BiH učestvovala. Kako je više izvora prenijelo, na tome intenzivno radi grupa tzv. malezijskih studenata koje predvodi Amer Bukvić, direktor BBI banke i blizak saradnik Bakira Izetbegovića.

Silajdžić je, prema njihovom mišljenju, idealna opcija za tu poziciju, a računaju na njegovo iskustvo i međunarodni ugled. Sam Silajdžić nije htio javno govoriti o ovim informacijama.

“Kao što znate, ja ne dajem izjave za medije. Tako će ostati i ovaj put. Hvala vam na pozivu”,  rekao nam je jučer Silajdžić.

U posljednje vrijeme, Silajdžić je nerijetko viđen u Bukvićevom društvu, a redovno je u sarajevskoj Begovoj džamiji na džuma-namazu.

Sa druge strane, nije mali broj uticajnih unutar IZ BiH, pa i SDA, koji se protive ovakvom planu, upozoravajući da bi takav korak mogao oslabiti državne institucije i pokazati da i Bošnjaci odustaju od njih te prave paralelne strukture kakve kritikuju kod ostalih konstitutivnih naroda.

Kako “Dnevni Avaz” saznaje, malezijska grupa, pod čijom su kontrolom osim BBI banke i brojne druge kompanije pa i neke državne institucije, priprema i međunarodni skup posvećen godišnjici genocida u Srebrenici.

Prema nekim informacijama, oni namjeravaju iskoristiti mogući dolazak bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona u Potočare i na tu konferenciju da bi inaugurirali instituciju i Silajdžića na njenom čelu.

Izvor

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...