Mediji: Nikolić ne ide u Srebrenicu 11. jula

/

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje obilježavanju 20 godina od genocida uSrebrenici, prenose srbijanski mediji.

Kako je rečeno za list Danas iz ureda šefa države, Nikolić ne planira 11. jula otputovati u Potočare.

Na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari doći će troje lidera država regije – predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor. Oni su ranije potvrdili svoj dolazak u Srebrenicu.

Brojne delegacije

Kako se navodi, oni će tom prilikom odati poštu žrtvama i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigdje ne smije ponoviti.

U Organizacionom odboru za obilježavanje te godišnjice kažu kako očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i oko 50.000 građana.

Međutim, kako Danas saznaje u kabinetu predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posjetu Sarajevu od kada je postao predsjednik 2012. godine.

U glavnom gradu BiH prije desetak dana boravio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u svojoj drugoj zvaničnoj posjeti, a prvi put je to uradio odmah nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Vlade Srbije.

Dolazak Tadića 2005.

Jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. On je bio na obilježavanju desetogodišnjice od srebreničkog masakra – 2005.

Prije 20 godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele ovu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je više od 8.000 Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića.

Riječ je o najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.

Izvor

Povezani postovi

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...

2023. u regionu: Masovna ubistva, protesti, tenzije i izbori

Zemlje regiona i njihovi građani tokom protekle godine suočili...

Uznemirujući snimci: Policija tukla demonstrante u Beogradu, ima povrijeđenih

Nakon što su građani i opozicija sinoć nekoliko sati...

“Iznad Tešnja zora sviće”: U Vučićevom štabu se slavilo uz hit Halida Bešlića

Stranka predsjednika Srbije Aleksanda Vučića odnijela je uvjerljivu pobjedu...