Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo

/

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u jednodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je sletio oko 11:05 sati, a s njim su, osim članova njegovog kabineta, doputovali i zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus, ministar za ekonomiju Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Mehdi Eker i supruga predsjednika Erdogana Emine.

Uz crveni tepih postrojen je i počasni vod Oružanih snaga BiH.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerodromu dočekao je ambasador ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Turske u BiH Cihad Erginay u pratnji supruge te osoblja ambasade, ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i mnogi drugi.

Predsjedniku Turske po njegovom dolasku u Sarajevo uskoro će biti upriličen svečani doček ispred zgrade Predsjedništva BiH nakon čega će se sastati sa članovima te državne institucije. Predviđeno je da Erdogan potpiše niz sporazuma o saradnji u raznim oblastima između Turske i BiH te privrednika dviju zemalja.

U poslijepodnevnim satima predsjednik Erdogan će održati sastanak sa predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom jednodnevne posjete BiH predsjednik Republike Turske sastat će se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim pomoćnicima, a privrednici koji prate Erdogana tokom ove posjete sa bh. zvaničnicima naći će se tokom zajedničkog ručka.

Nakon ručka planirano je potpisivanje sporazuma o korištenju kredita Turkish Ziraat Banke. 

U predvečernjim satima predsjednik Turske prisustvovat će ceremoniji otvaranja obnovljenog jedinstvenog Isa-begovog hamama u Sarajevu te restaurirane Careve džamije. 

Erdogan će tokom posjete Sarajevu obići i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića te će prošetati Baščaršijom. 

Turski predsjednik će napustiti BiH u večernjim satima nakon večere koju će za njega organizovati Predsjedništvo BiH, javlja Anadolu Agency (AA).Izvor

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...