JELAH: Za nastavak rušenja nelegalno izgrađenog objekta potrebni mineri iz Hrvatske

/

Ne, nisu ovaj put rušenje zaustavili moćnici iz sjene, već je izvršenje presude Ustavnog suda BiH privremeno obustavljeno – iz tehničkih razloga. – Postupak rušenja objekta u Jelahu je privremeno prekinut na traženje izvođača radova. Naime, nakon demontaže krovne konstrukcije ustanovili su da postoji betonska krovna konzola od čvrstog betonsko armiranog  materijala za koju izvođač radova nije znao jer nije prikazana u nalazu stalnog sudskog vještaka. Za nastavak radova neophodno je sačiniti novi elaborat, s obzirom da dosadašnji plan rušenja nije provodiv. Opcije su miniranje, ili ručna demontaža kompresorima što će iziskivati povećan broj ljudi i radnih dana. Osim što je prikrio važan podatak, vještak je inače potcijenio vrijednost radova, zbog čega za tendere niko nije bio zainteresovan – kaže Muhamed Đonlagić, koji je nakon 20 godina pravne bitke doživio da se počne sa ostvarivanjem pravde, tj. sa rušenjem objekta koju je njegov komšija Salih Ćorić sagradio na državnoj zemlji, gotovo ispred Muhamedovih prozora. Advokat Muhameda Đonlagića, prof. dr. Almin Dautbegović navodi da je prva opcija za rušenje angažiranje stručnjaka minera iz Hrvatske, s obzirom da takav profil stručnjaka ne postoji u BiH.

– Ukoliko budući elaborat odobri građevinska inspekcija, onda bi preostali dio posla bio završen u roku dva do tri  dana. Poseban problem na terenu bio je radno vrijeme do 16 sati, ali doduše drugačije nije ni moglo zbog napetosti situacije i angažovanja brojnog ljudstva sudske policije koja je profesionalno obavila svoj dio posla. Međutim, u nastavku izvođenja radova neophodno je osigurati radno vrijeme prema potrebama izvođača, koje je inače uobičajeno u građevinarstvu u sezoni radova – objašnjava advokat Dautbegović. Saznajemo i to da su se Ćorići definitivno pomirili s rušenjem, odnosno da su definitivno izgubili pravnu bitku. Oni su se u više navrata pokušali ispričati izvođaču radova zbog incidentnih situacija prvog dana rušenja, uz obećanje da više neće opstruirati rušenje na bilo koji način. Od izvođača radova saznajemo i to da su Ćorići izrazili spremnost izviniti se tražiocu izvršenja, ako budu imali priliku.Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mješovita srednja škola nagrađena za najbolji srednjoškolski projekat “Škole budućnosti ” u oblasti robotike

Kako bi se obilježila uspješna dvogodišnja implementacija, u saradnji...

Amar Muratović: Podrška načelnika Tukića u izradi i realizaciji projekata Omladinske banke Doboj jug

U našoj trećoj emisiji podcasta Mikrofon zajednici razgovarali smo...

Aktiv plus slavi uspjeh: Nova lokacija za brzorastuću Agenciju

Iz Jelaha nam stiže još jedna inspirativna priča o...