Završena sjednica Vlade FBiH, razriješeni NO u Aluminiju i EP HZ HB

/

Federalna vlada usvojila je danas informacije o stanju u nekoliko kompanija koje su u potpunom ili djelimičnom državnom vlasništvu.

Nakon rasprave, Vlada je donijela odluku o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje Mladena Alpeze, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića dužnosti članova Nadzorog odbora „Aluminja“ d.d. Mostar, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Dalibora Miloša, Rafe Rafaela Gagre i Ivice Raspudića.

Nakon što je razmotrila situaciju u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je donijela odluke kojima je dala prethodna saglasnosti za razrješenje Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Mate Križanca dužnosti članova Nadzorog odbora EP HZ HB, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Ive Vincetića, Karmele Miletić, Ivanke Galić, Midhata Arpadžića, Ivice Krivića i Ilije Đole.

Sve odluke o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje i privremeno imenovanje članova nadzornih odbora „Aluminija“ i EP HZ HB donesene su većinom glasova članova Federalne vlade, a uzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte.

Konačne odluke donijet će skupštine ovih kompanija.

U slučaju „Pretisa“ d.d. Vogošća, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nastavi aktivnosti  provođenja  konkursne  procedure  za  izbor  članova  Nadzornog odbora uime državnog kapitala po konkursu raspisanom 30.3.2015. godine, radi dostavljanja prijedloga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Povodom stanja u „Hidrogradnji” d. d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da joj, do sljedeće sjednice, dostavi Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva imenovanih uime državnog kapitala, prije isteka mandata, a zbog gubitka povjerenja dioničara. U istom roku ovo ministarstvo je dužno da Vladi dostavi i Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti na privremeno imenovanje, na period do najviše 90 dana, članova Nadzornog odbora „Hidrogradnje”, te da pokrene aktivnosti vezane za raspisivanje javnog oglasa za popunu upražnjenih pozicija za mandatni period. Federalno ministarstvo dužno je da sazove Skupštinu privrednog društva „Hidrogradnja” d.d. Sarajevo radi realizacije današnjih zaključaka.

Vlada je danas zadužila Nadzorni odbor, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da pokrenu proceduru i izvrše u skladu sa zakonom razrješenje i Uprave i Nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta, a koji će u roku od 90 dana sačiniti Sanacijski plan Zavisnog društva Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla i dostaviti ga na usvajanje. Elektroprivreda BiH će raspisati javni oglas za popunu Uprave i Nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla na mandatni period.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Vlada je zadužila Fedralno ministarstvo prometa i komunikacija da pokrene proceduru za razrješenje članova Nadzornog odbora, imenovanje članova NO na period do tri mjeseca, te da poduzme aktivnosti na pokretanju konkursne procedure za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora u ovom javnom preduzeću. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...