100 biciklista učestvovalo u prvom “Tour de Culture BiH”

/

Prvi put u Bosni i Hercegovini, 100 biciklista iz različitih dijelova zemlje sudjelovalo je u jedinstvenom događaju pod nazivom “Tour de Culture BiH”, organiziranom 24. maja/svibnja 2015. godine. Cilj ove biciklističke ture bio je promocija bogatog i zajedničkog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline.  Događaj je organizirala Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) u okviru projekta “Učini svojim!”. Ovaj projekat finansira Europska unija i dio je programa “Sarajevo 2014” koji se sastoji od više projekata realiziranih u i oko stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a u cilju da se iz Sarajeva pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti širom svijeta. Učesnici prvog “Tour de Culture BiH” bili su žene i muškarci biciklisti iz Sarajeva, Zavidovića, Mostara, Konjica, Čapljine, Stoca, Jablanice, Istočnog Sarajeva, Hadžića i drugih gradova širom BiH, te i inostranstva. Tokom ture, učesnici su posjetili nekoliko kulturno-historijskih lokaliteta u Hercegovini, te saznali više o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu koje podjednako pripada svih građanima Bosne i Hercegovine. 

“Smatram da je važno da moja djeca znaju više o kulturnoj baštini. Moram priznati da nisam ranije posjetio nekoliko lokaliteta koji su bili dio ture zbog čega sam jako sretan jer sam imao priliku sada,” rekao je Haris Jordamović koji je skupa sa suprugom i sinom učestvovao u prvom “Tour de Culture BiH”.  “Dobili smo priliku da uživamo u naslijeđu svih zajednica u BiH, i smatrao da upoznavanjem zajedničkih vrijednosti možemo krenuti u pravcu zajedničkog poštovanja i uvažavanja”, rekao je Haris. 

Ture je počela u Počitelju, jednom od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, i gdje je učesnicima predstavljena tradicionalna muzika ovog kraja kroz nastup tamburaške grupe KUD “Počitelj”. Biciklisti su potom posjetili arheološko nalazište Mogorjelo i katoličku crkvu u selu Šurmanci. Tokom ture, učesnici su posjetili manastir u Žitomislićima koji datira iz 16 stoljeća i jedan je od najvažniji pravoslavnih manastira u Bosni i Hercegovini. Biciklisti su posjetili i rodni grad bosanske kraljice Katarine Kosače – Blagaj, gdje su degustirali tradicionalna jela i piće i posjetili Tekiju na rijeci Buni iz 16 stoljeća. Poslijepodne biciklisti su stigli na plato ispod Starog mosta u 

Mostar, gdje su u završnici ceremonije nastupile Mostarske mažoretkinje i Gradska limena glazba/muzika iz Stoca. 

“Ljubitelji smo sporta in a nekim lokalitetima smo bii prvi put. Učestvovanjem u ovom događaju imali smo priliku da uživamo u vožnji biciklom i naučimo nešto novo o našem  naslijeđu. Presretni smo što smo bili dio ove ture,” rekli su Mladenko Vuković i Alma Vranešić, koji su također učestvovali u ovom događaju. 

Partneri CHwB-a u ovoj aktivnosti su: udruženja „Natura AS“ i turističke agencije „Visit Konjic“ iz Konjica; brdsko-biciklističkog udruženja „MTBA“, udruge „Hercegovina bicikl“ i udruženja građana za planinarenje, brdski biciklizam i seoski turizam „My way“ iz Mostara, kao i udruženja brdskih biciklista „MTBA“ iz Sarajeva. Medijski partneri aktivnosti bili su: Faktor.ba, Radio Sarajevo, Abrašmedia, Byka Magazin, RTV Mostar i BHT1.  Projekat „Učini svojim!“ ima za cilj podizanje svijesti među građanima/kama Bosne i Hercegovine o važnosti kulturnog naslijeđa kao zajedničkog dobra, kao i da otvori dijalog o baštini, kulturi i identitetu. Projekat realizira CHwB u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adil Zulfikarpašić i US Alumni asocijacijom u BiH. CHwB je švedska nevladina organizacija osnovana u aprilu 1995. Godine. CHwB je posvećen zaštiti, očuvanju i promociji kulturne baštine širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio 25 objekata i realizovao više od 40 projekata u posljenjih 20 godina.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...