Drama u jami Raspotočje: Spasilačke ekipe napreduju prema 34 zarobljena rudara

/

Povrijeđeni rudar koji je izvučen Muris Tutnjić kaze da kad se uspio izvući od nanosa osposobio govorni uređaj za komunikaciju s površinom i da je javio šta je bilo.

– Kad se slegla prašina prvo je bilo da se javim. Momci su dobro hrabra je to ekipa i ova što ih spašava i ova što je dole. Vjerujem da će brzo doci do njih – kazao je Muris Tutnjić jedan od dvojice rudara koji su jutros otpušteni iz bolnice.

Prema jutrošnjim informacijama iz rudnika spasilačke ekipe napreduju prema 34 zarobljena rudara jame Raspotočje. Iako niko ne želi da se bavi procjenama, kako nezvanično saznajemo potrebno je probiti još 20-ak metara obrušenog materijala. 

– Dvojica povrijeđenih rudara koji su jučer primljeni u  u Kantonalnu bolnicu Zenica jutros su otpušteni na kućno liječenje. Kod pacjenata su ustanovljene lake tjelesnie povrede u predjelu leđa, trbuh i glave, potvrdila je Džana Hedžić v.d. portparol Kantonalne bolnice Zenica za portal “Dnevnog avaza”. 

Zemljotres izazvao “gorski udar”, zarobljena 34 rudara Prava drama odvija se ispred rudnika Raspotočje u Zenici nakon što se danas u popodnevnim satima zbog snažnog zemljotresa dogodio “gorski udar” u kojem su povrijeđena dvojica rudara, a prema zvaničnim informacijama pod zemljom su zarobljena 34 komorata.  Dvojica povrijeđenih rudara, Muhamed Hećimović i Muris Tinjić, prebačeni su odmah u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su im ljekari ustanovili povrede glave, leđa i trbuha. Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i potražiti pomoć. 

Strah i nevjerica  Nakon prvih saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je haotično stanje i nastala je prava drama, ispred kapije stigli su članovi porodica zarobljenih rudara i s nevjericom na licu iščekivali informacije o svojim najmilijim.  Nevjerica i zebnja Međutim, nakon saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je haotično stanje i nastala je prava drama, ispred kapije stigli su članovi porodica zarobljenih rudara i s nevjericom na licu iščekivali informacije o svojim najmilijim. 


(avaz.ba)

Povezani postovi

Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH: Udari južnog vjetra do 80 kilometara na sat

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme, većinom sa...

SIPA vrši pretrese: Na meti zastupnik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za...

RS prodaje dionice “Banje Vrućice” za 10,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...