Imena uhapšenih koji su osumnjičeni za terorizam

/

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru akcije “Damask”, koju pripadnici Sipe provode danas na 17 lokaciju u BiH, uhapšeno je 16 lica među kojima su vođa vehabija u BiH Husein Bosnić, te Muhamed Džerahović, Eduard Durguti, Hamda Fojnica i Emin Hodžić, saznaje Srna.

Među uhapšenima su Adem Karamuj, Mirza Kapić, Safet Brkić, Ibro Delić, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.

Pripadnici Sipe započeli su jutros akciju “Damask” koja se izvodi na širem području BiH, i još traje.

Husein Bosnić zvani Bilal je vehabijski vođa i žestoki propovjednik vehabizma iz Bužima.

On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u BiH, poziva mladiće da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije “Islamska država”.

Prošle godine u februaru u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” održao je tribinu pod nazivom “Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije” na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Bosnić je hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor.

Tada je Bosnić vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma “Nevinost muslimana”.

Operativno pokrivena sva sumnjiva lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske operativno pokriva sva lica koja se dovode ili se mogu dovesti u sumnju da se bave pružanjem podrške terorističkim aktivnostima ili finansiranjem tih aktivnosti, te vrbovanjem lica za odlazak na određena ratišta, izjavio je danas resorni ministar Radislav Jovičić.

Jovičić je, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja veterana službi bezbjednosti, potvrdio novinarima da republički MUP u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ na područiju Republike Srpske provodi određene aktivnosti u kojima je priveden određeni broj lica /pripadnika vehabijskog pokreta/ ne samo na području Srpske, nego na području cijele BiH.

On je istakao da ta privođenja ne moraju značiti da ne postoje saznanja za još neka lica koja nisu bila predmet ovakvog današnjeg epiloga, dodajući da se i takva lica nalaze pod operativnim nadzorom.

“Mi uspješno vladamo i na tom polju i bezbjednost u Srpskoj je na izuzetno povoljnom nivou”, istakao je Jovičić.

SIPA je saopštila inicijale 16 lica koja su do sada uhapšena na području BiH zbog sumnje da su podsticala i finansirala terorističke aktivnosti. Tokom akcije pronađena je veća količina naoružanja, municije, vojne i druge opreme.

Akcija “Damask” izvodi se od jutros na širem području BiH, a Srna saznaje da je među uhapšenima i vođa vehabija u BiH Husein Bosnić, te Muhamed DŽerahović, Eduard Durguti, Hamda Fojnica i Emin Hodžić.

(Nezavisne novine)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...

Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović,...

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upozorenje i mjere o legionarskoj bolesti koja hara Hrvatskom

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine oglasio...

Danas je prvi dan ljeta: Najduži dan u godini, a trajat će 15 sati i 35 minuta

U četvrtak, 20. juna, je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja...