Klizišta nova prijetnja za Doboj i Tuzlu

/

Nakon povlačenja vode u korita, u dobojskoj i tuzlanskoj regiji aktiviralo se više od 250 klizišta.

Na teritoriji Doboja aktivno je više od 150 klizišta, neka su se ponovo pokrenula, a neka prvi put, zbog čega će gradska vlast mjesnim zajednicama dodijeliti gorivo, kako bi angažovali mašine koje bi otklonile opasnost koja od klizišta prijeti stambenim objektima.

“Komisija će na poziv predsjednika mjesnih zajednica izaći na teren i evidentirati ta klizišta, a potom ćemo s predsjednicima MZ donijeti odluke koje aktivnosti mogu provesti sa doniranim gorivom ili nekim sredstvima, a koja klizišta zahtijevaju projekte i angažovanje Gradske uprave, Vlade RS i nevladinih organizacija koje nam trenutno pomažu na sanaciji mnogih klizišta, kao što je UNDP”, rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su poplave koje su tokom 6. i 7. avgusta prouzrokovali potoci i bujične rječice izazvale novu štetu na stambenim i poslovnim objektima, zbog čega će biti izvršen novi popis i procjena štete, kako bi građani mogli biti obeštećeni i kako bi dobili pomoć.

U većini opština Tuzlanskog kantona situacija nakon poplava se polako stabilizuje, ali je poslije povlačenja vode u korita evidentiran veliki broj klizišta. U Tuzli je registrovano novih 26, a na području Tuzlanskog kantona blizu 100 novih klizišta.

Opština Tuzla preduzela je mjere na sanaciji i rekonstrukciji uništenih mostova te putne infrastrukture. Najveća šteta pričinjena je u Gračanica, a načelnik Nusret Helić kaže kako ova, u narodu poznata čaršija od posla, ne može sama iznijeti teret obnove.

“Nema šanse da možemo sami. U maju su nam poplave i klizišta prozrokovali štetu blizu 50 miliona KM, a plašim se da šteta u augustu nije veća”, kaže Helić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...