Maturantu iz Crne Gore škola s majice uklonila natpis “Nismo zaboravili – NE U NATO”

/

 A to se dogodilo nakon što su uprava njegove škole i uredništvo školskog časopisa Eho s njegove majice u kojoj se fotografirao za časopis uklonili poruku na kojoj je stajalo: “Nismo zaboravili – NE U NATO”.

Jotić se u majici s takvim natpisom fotografirao za posljednji broj časopisa, a za Vijesti.me je kazao: “U časopisu je moja majica potpuno bijela i nema nikakvih natpisa na njoj. Kada sam priupitao profesora koji je radio na izradi tih fotografija, odgovorio mi je da sam se ja slikao u potpuno bijeloj majici, iako se jasno vidno izbjeljivanje i korištenje Photoshopa”.   

Jotić, inače član Pokreta za neutralnost Crne Gore, smatra da su ovakvim postupkom uredništva školskog lista ugrožena njegova osnovna ljudska prava. “Ugroženo je moje pravo na slobodno i osobno mišljenje, prije svega pravo na drugačije mišljenje, što je osnova jednog demokratskog društva. Sve ovo odrađeno je bez mog znanja i odobrenja pa je riječ i o prevari. Ja kao punoljetan član ovog društva imam apsolutno pravo na svoj stav koji, između ostaloga, artikuliram i angažmanom u Pokretu za neutralnost Crne Gore – i iza njega ću i dalje čvrsto stajati. To je moje osnovno ljudsko pravo, koje mi garantira i Ustav”, poručio je kotorski gimnazijalac. 

Iz rukovodstva Gimnazije Kotor na kraju je ipak potvrđeno da je Jotićeva fotografija retuširana i da je s njegove majice u grafičkom programu obrade fotografije prije njenog objavljivanja u školskom časopisu uklonjen sporni natpis i poruka.

Direktor Gimnazije profesor Božo Perović istaknuo je da Statut gimnazije zabranjuje bilo kakvo političko djelovanje u školi.

“Shodno odredbama člana Statuta Gimnazije, reguliraju se dužnosti učenika pa pored ostaloga, tu piše i da ‘u toku nastavne godine učeniku nije dozvoljeno da u Gimnaziji izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost; da se politički organizira i djeluje u interesu neke političke stranke’. Gimnazija poštuje zakonsko pravo svakog pojedinca – učenika na slobodu govora i iskazivanje mišljenja koje nije u suprotnosti s osnovnim pravnim aktom škole”, kazao je.

S druge strane, Jotić smatra da su retuširanjem poruke na njegovoj majici “NATO promotori pokazali veliku slabost i nemoć, kada se boje obične majice, običnog srednjoškolca”.

 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog...