NAČELNIK OPĆINE USORE I NAČELNICA OPĆINE DOBOJ JUG:

/

Kako bismo bar malo olakšali našim učenicima koji završavaju osmi razred u donošenju odluke kada je u pitanju upis i odabir srednje škole, načelnik općine Usora Ilija Nikić, pomoćnik načelnika Martin Grujo i direktor Mješovite srednje škole „Stjepan Radić“ Žabljak Jakov Kulić, posjetili su načelnicu općine Jasminku Begić, te potom i direktora osnovne škole Amira Bečić kako bi iskoristili priliku i razgovarali sa učenicima koji završavaju osmi razred i na putu su već ka upisu u srednju školu. Ova posjeta imala je za cilj da se učenici upoznaju sa planom upisa učenika u srednju školu sa posebnim naglaskom na pojedine struke kao što je metalska. Zašto baš metalska struka?. Naime, nedavno je općina Usora sprovela istraživanje, a radi se o anketiranju poslovnih subjekata o potrebnom kadru, te je ovom prilikom više njih iskazalo interes za ovom strukom i spremni su omogućiti i određene pogodnosti učenicima poput obavljanja praktične nastave, toplog obroka, prevoza i opreme odnosno odjela koja su im neophodna za rad, a smatrali su potrebnim da to podjele i sa učenicima i nastavnim kadrom i u našoj školi.

Ovom prilikom, načelnica općine JASMINKA BEGIĆ zahvalila je načelniku Usore g-dinu Nikić ma izdvojenom vremenu kako bi zajedno posjetili našu osnovnu školu, te njegovim saradnicima koji su bili jako susretljivi sa učenicima. Moram istaći, pogotovo, kada smo mladi, brojna mišljenja sa strane, naših roditelja, okoline zamagljuju prave skolonosti učenika, pa se teško mogu praviti razlike između onoga što je stvarna želja i interes od onoga što im se nameće kao potreba i ideja drugih. Zato jedan od načina za djecu koja su na prelazu između škola i ako razmišljaju o stručnim školama potrebno je da dobiju više informacija i potvrde svoj talent koji ih može trajno opredjeliti u budućnosti, pa u prilog tome ide i praktični dio koji se nesmije zanemariti odnosno mogućnost za posao nakon školovanja. Stoga, dragi učenici kada birate svoja zanimanja, najvažnije je da upišete školu za koju ste iskazali veliki interes, ali ponekad i prosjek ocjena kod svih osnovaca nije isti i zadovoljavajući da bi uspisali školu koja vas zanima, pa je jako važno da dobro razmislite i o drugim mogućnostima posebno u ovom zahtjevnom vremenu i nepovoljnom okruženju za pronalazak adekvatnog posla, jer današnje tržište teško je predvidjeti i na vama je teška odluka, kako za vas dragi učenici tako i za vaše roditelje kojima ste vi, njihova djeca najvažnija i vaša budućnost i uspjeh u životu. Imam jako dobru saradnju sa svojim kolegom, načelnikom općine Usora i evo pokušali smo učenicima prezentirati pogodnosti koje mogu ostvariti ukoliko upišu srednju školu u Žabljaku, a od ranije mi je već poznato i čula sam mnogo lijepih priča i od učenika i od roditelja koji su zadovoljni odnosom nastavničkog kadra prema njihovoj djeci, tako da međunacionalni odnosi nisu prepreka za upis u srednju školu u Žabljaku niti će biti u budućnosti. “.

Kabinet Načelnice općine Doboj Jug

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BiH i Srbija zajedno rekonstruišu prugu od Rume do Doboja

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o suradnji na...

Ramo Isak: Najpopularniji sam političar

U posjeti Tešnju bio je Ministar unutrašnjih poslova i...

Ramo Isak za ZOS radio: Putem medija sam saznao za odluku Suda BiH

Danas je u posjeti Tešnju bio Ministar unutrašnjih poslova...

ZOS podcast ekskluzivno: Razgovor sa ministrom Ramom Isakom!

Najavljujemo posebno izdanje ZOS podcasta! Sutra ćemo ugostiti Federalnog...