Ljetujete u Makarskoj? Imamo loše vijesti za vas

/

Umjesto da Makarska dočeka turiste u najboljem svjetlu, uredna, puna cvijeća, u gradu je u punom jeku – sezona bagera…

Svake godine isto – građevinska operativa je najaktivnija početkom ljeta. Ali ne na infrastrukturi koja će ponudu poboljšati makar u punoj sezoni, nego se zahuktava stanogradnja. Gradsko vijeće je samo sebi skočilo u usta: lani je donijelo odluku da se ispod Magistrale grubi i bučni građevinski radovi zabranjuju od 1. maja, 15 dana ranije nego prijašnjih godina. Međutim, u odluci je ostavljen kondicional “ako gradonačelnik ne odluči drugačije i ne produži sezonu građenja za one objekte čija je gradnja pri kraju”.

 

Objekti nisu bili pri kraju, nego su se čitav maj podizali iz temelja, budući da se stanovi u Makarskoj najbolje prodaju ljeti. Dvije su zgrade izrasle na predjelu Istok, dizalica je zauzela nogostup, angažirana je na gradnji višekatnice u Starčevićevoj, u blizini hotela “Park” i “Meteor” u Krešimirovoj rastu tri zgrade…

 

Iz hotela “Osejava” gosti bježe nakon prve neprospavane noći jer ih zorom bude strojevi na lukobranu pred hotelom. Na zapadnom dijelu, na Biloševcu, nakon 15 mukotrpnih godina investitora da dobije odobrenje za gradnju hotela, zatvoren je put kod teniskih terena prema plažama, jer se postavljaju cijevi infrastrukture, iako je investitor komunalni doprinos od 4,5 miliona kuna platio prije četiri godine. Grad nije doveo ni struju ni vodu.

 

– Gradskoj službi je dostavljeno par zahtjeva za produljenje radova, ali drugi grade bez naše suglasnosti. Svi koji nisu ispoštovali odluku Gradskog vijeća bit će kažnjeni. Očito su neki neozbiljno shvatili moju najavu da ću zaustaviti stambenu izgradnju – rekao je gradonačelnik Tonči Bilić.

 

Taj papir ništa ne znači za makarski turizam. Gostima nije udobno u Makarskoj, a trenutno ih je 2-3 hiljade u hotelima i privatnim kućama. Kriza još traje, ali nije onda trebalo i komunalnim neredom i nepripremljenom sezonom tome još više pridonositi.

Izvor

Povezani postovi

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...

2023. u regionu: Masovna ubistva, protesti, tenzije i izbori

Zemlje regiona i njihovi građani tokom protekle godine suočili...

Uznemirujući snimci: Policija tukla demonstrante u Beogradu, ima povrijeđenih

Nakon što su građani i opozicija sinoć nekoliko sati...

“Iznad Tešnja zora sviće”: U Vučićevom štabu se slavilo uz hit Halida Bešlića

Stranka predsjednika Srbije Aleksanda Vučića odnijela je uvjerljivu pobjedu...