Osmi dijalog o migracijama između Švicarske i Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu 3. juna

/

Osmi dijalog o migracijama otvoren je danas uvodnim riječima Samira Rizve,pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju i evropske integracije, i ambasadora Ursa von Arba, direktora međunarodne saradnje pri švicarskom Ministarstvu za migracije. Svake godine visoko pozicionirani zvaničnici iz BiH i Švicarske razmjenjuju informacije iz širokog područja migracija. 

Ovogodišnji dijalog se sastoji od evaluacije trendova migracije i izazova za obje zemlje, procjene zajedničke saradnje između policijskih snaga kao i procjene regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg podržava Švicarska. Dvije delegacije će također posjetiti Graničnu policiju BiH.BiH je prva zemlja sa kojom je Švicarska 2009. godine uspostavila zvanično migracijsko partnerstvo. Uslijedilo je partnerstvo u regiji sa Srbijom i Kosovom. Partner koji doprinosi partnerstvu je i Kneževina Lihtenštajn. Fokus migracijskog partnerstva leži u jačanju kapaciteta vlade u upravljanju migracijama, prevenciji neregularne migracije i u koordiniranim operacijama upravljanja povratkom. Specifičan napor je uložen u podršku životnih i obrazovnih uslova za Rome. Važan element migracijskog partnerstva čini inkluzija dijaspore u socio-ekonomski razvoj njihovih zemalja porijekla. Švicarska u okviru svoje strategije migracijskog partnerstva 2012. – 2015. podržava niz različitih projekata u BiH, Srbiji i Kosovu sa 20 miliona švicarskih franaka. Nova strategija za Zapadni Balkan 2016. – 2019. bit će uspostavljena u uskoj saradnji sa pomenute tri partnerske države.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...