Šef misije OSCE-a Jonathan Moor posjetio Maglaj

/

Džonatan Mur (Jonathan Moor), šef Misije OSCE-a u BiH, posjetio je danas Maglaj gdje se susreo se lokalnim vlastima, obišao je neke od obnovljenih objekata nakon majskih poplava te o povratku razgovarao sa predstavnicima naselja Krsno Polje, Bakotić i Bočinja. 

Na ovom području desio se drugi po veličini povratak Srba na području Federacije Bosne i Hercegovine. Prema nekim procjenama na ovom području živi 208 domaćinstava, odnosno blizu 500 povratnika, ali to je tek 10% od prijeratnog broja. 

Drago mi je da sam razgovarao s ljudima koji su se vratili, svaki Bosanac i Hercegovac ima pravo na to. Nažalost, mnogi se nisu vratili, prije svega iz ekonomskih razloga. Vratili su se penzioneri, a mladi ljudi, ako vide šansu za život, sigurno će se vratiti. Mogućnosti ima, a biće ih i puno više. Drago mi je da je nivo suživota odličan i sigurnost na visokom nivou. Vjerujem da povratnici sa svojim komšijama i podrškom lokalnih vlasti imaju budućnost na ovom području”, rekao je Mur u Maglaju. “Može se reći da smo zadovoljni povratkom Srba u naselja bočinjskog kraja, ali se to ne može reći za područje novošeherskog kraja. Na području Brezovih Dana i Crnojevića nema značajnijeg povratka prijeratnih stanovnika”, naglasio je Marko Zelić, predsjedavajući Općinskog vijeća Maglaj.

Prema riječima Bore Jeftića, predsjednika MZ Bočinja, na ovom području već nekoliko godina nema nikavih problema što se bezbjednosti tiče, ali je najveći problem nezaposlenost. “Posla nema, a samo su četiri mještanina Bočinje zaposlena. Kada bi se ovdje otvorila bilo kakva firma i zaposlila stotinjak stanovnika, a imamo prostor od 600 kvadrata, vjerujem da bi se i oni koji su zainteresovani vratili u Bočinju“, priča Jeftić. Da bi se mnogi vratili da imaju posao, misli i Milenko Petrović, predsjednik MZ Krsno Polje-Bakotić.

Neke kuće još nisu obnovljene i ljudi se nemaju gdje vratiti. Ako bi im se obnovile kuće i oni bi se vratili”, dodaje Petrović. 

Najlakše se do radnog mjesta dolazi u poljoprivredi i puno se može uraditi na tom planu. Ambasadora Mura zamolili smo da se takvi projekti realizuju u ovim krajevima“, riječi su načelnika općine Mehmeda Mustabašića. U znak sjećanja povratnici su ambasadoru Muru poklonili i tradicionalni muzički instrument ovih krajeva – šargiju, koju je izradio povratnik Milenko Stevanović.

Ambasador Mur posjetom Osnovnoj školi Maglaj i Dječijem vrtiću uvjerio se i kako su ovi objekti kvalitetno obnovljeni nakon majske poplave i to zahvaljujući sredstvima međunarodne zajednice. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Širom BiH sunčano, temperature niže u odnosu na prethodne dane

U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do...

Od radionica do ekonomske nezavisnosti: Saznajte kako udruženje “Ruka” Kalošević mijenja živote žena

U novoj epizodi našeg podcasta "Mikrofon zajednici" ugostili smo...

Serija krađa i onečišćenje okoliša u Maglaju: Policija istražuje slučajeve

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK u periodu od 18.07....

Matuzići: Na benzinskoj pokušao platiti sa falsifikovanih 100 eura, policija traga za njim

Prema saopćenju MUP-a ZDK, dana 23.07.2024. godine, u 18:15...