Ramazanska poruka reisul-ulema Huseina ef. Kavazovića

/

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu ramazansku poruku a koju prenosimo u cijelosti:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Zahvaljujemo se  Gospodaru svjetova na dobrima koja nam je dao i na milosti koju je na nas spustio u ovome životu; kao i na onoj kojom će nas obradovati na Ahiretu.Salavat i  selam upućujemo Njegovu miljeniku i poslaniku Muhammedu a.s.

Draga braćo i sestre,

Uzvišeni nas je pozvao da postimo, kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. Taj veličanstveni poziv mi dobrovoljno prihvatamo danas poslije akšam namaza 1. ramazana 1436. Hidžretske godine, tj. 18. juna 2015. godine.U slijedećih 29 dana ramazana potvrđivat ćemo našu opredijeljenost za slijeđenje uzvišenih principa naše vjere, isključivo i jedino zbog Allahove odredbe da to činimo, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi.

To je veliko dobro za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga, i odmor za tijela.

U ramazanu ćemo učiti Kur-an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka.Obnovit ćemo i naše sjećanje na početke objave Kur-ana, prvi farz koji nam je izrečen: uči.Prisjetit ćemo se i snage zajednice  muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom.U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri oslobađanjem Meke.

Braćo i sestre,

Neka nam svim ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovoga mjeseca. Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našima najmilijima.Činimo sve što možemo da se zbližimo s našom braćom i sestrama, s našom rodbinom i prijateljima.

Pružimo ruku samilosti siromašnima i prognanim, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao.Neka svjetlo ramazana obasja i naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu pravovjerja.

Želim puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...