Vlada FBiH: Osam kompanija odmah u privatizaciju

/

Federalna vlada danas je usvojila Informaciju o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH, te zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da odmah pripremi Plan s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam privrednih društava iz treće kategorije.

Kako je navedeno u Informaciji, Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, koja je stupila na snagu 11.6.2015. godine, utvrđena je Lista od 52 ovakva privredna društava.

U cilju unaprjeđenja poslovanja ovih društava, te stvaranja preduslova za kvalitetnije upravljanje državnim kapitalom, prijedlog je da društva budu grupisana u tri kategorije.
U prvoj bi bilo 21 strateško privredno društvo, u drugoj 23 koja imaju poteškoće u poslovanju, a u trećoj osam onih za koja bi u narednom periodu bio pokrenut proces privatizacije.
Također je zaključeno da će Vlada formirati posebnu direkciju za upravljanje privrednim društvima s poteškoćama u poslovanju.

Strateška privredna društva su: BH Gas, BH Telecom, Ceste d.d. Mostar, Filmski centar Sarajevo d.o.o , Hrvatske pošte d.o.o Mostar, Igman d.d. Konjic, JP Autoceste FBiH, JP BH Pošta, JP Ceste FBiH, JP Elektroprivreda BiH, JP Elektroprivreda HZHB Mostar, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Nacionalni park Una, Lutrija BiH, Operator Terminali Federacije d.o.o Sarajevo, RMU Banovići, Union Banka Sarajevo, Unis Ginex d.d. Goražde, Unis Group d.o.o. Sarajevo i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Privredna društva s poteškoćama u poslovanju su: Agrokomerc, Binas, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. N. Travnik, Frabrika duhana Mostar, Feroelektro Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, BH Airlines Sarajevo, BH. šume d.o.o. Sarajevo, Šume Herceg Bosne Mostar, Konfekcija Borac Travnik, KTK Visoko, Pretis d.d. Vogošća, PS Vitezit, Putevi BiH Holding preduzeće Sarajevo, Remontni zavod Travnik, Sarajevoputevi, Šipad export-imort Sarajevo, Tehničko remontni zavod Hadžići, Unis Tools Sarajevo, Zavod za saobraćaj, Zrak d.d. Sarajevo, Željezara Zenica.

Privredna društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju: Aluminij Mostar, ArcelorMittal Zenica, Bosnalijek, Evergoinvest Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje.

Sazvati Skupštinu Aluminija

Vlada FBiH danas je podržala inicijativu za sazivanje Skupštine „Aluminija“ d.d. Mostar.

U svojstvu dioničara ovog gospodarskog društva, Federalna vlada predlaže dnevni red na kojem bi bili izbor radnih tijela Skupštine Društva (predsjednika, zapisničara i ovjeritelja zapisnika), donošenje odluke o usvajanju Godišnjega izvješća o poslovanju „Aluminija“ d.d. Mostar za 2014. godinu (uključujući financijsko i izvješće revizora, Nadzornog i Odbora za reviziju), donošenje odluke o raspodjeli dobiti „Aluminija“ za 2014. godinu, donošenje odluke o razrješenju članova sadašnje Nadzornog odbora uime državnog kapitala, te donošenje odluke o imenovanju vršitelja ovih dužnosti (na osnovu Odluke Vlade FBiH od 22.5.2015. godine).

Ukoliko Nadzorni odbor „Aluminija“ u roku od 15 dana ne objavi obavijest o sazivanju Skupštine Društva sukladno odredbama članka 242. Zakona o gospodarskim društvima, to će izravno učiniti Vlada FBiH

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...