Najstarija buduća hadžinica iz BiH ima 91 godinu, a najmlađa deset

/

Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine danas će letom sa sarajevskog aerodroma otputovati put Mekke i Medine, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) sekretar Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH Rasim Brković.


U ovoj grupi nalaze se hadžije s područja Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva te jedan dio hadžija s područja Sarajevskog muftijstva.

Okupljanje hadžija iz ove grupe bit će upriličeno u džamiji “Kralj Fahd” u Sarajevu, gdje će biti proučena zajednička ikrar-dova, nakon koje će se hadžije uputiti prema Sarajevskom aerodromu.

Ostale hadžije iz BiH će put svetih mjesta krenuti letovima 21. septembra, 22. te 23. septembra.

Najstarija buduća hadžinica je iz Goražda, Abida Pozderović, rođena 1923. godine. Najmlađa hadžinica je djevojčica iz Sarajeva, Aiša Hodžić, koja ima samo deset godina.

“Ona ide s majkom i ocem”, pojasnio je Rasim Brković, sekretar Ureda za hadž. Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje ukupno 1.411 hadžija, od kojih 1.225 hadžija putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji jedne turističke agencije iz Zenice.

Kao i prethodne godine zbog loše sigurnosne situacije u Siriji, hadžije u organizaciji Ureda za hadž putovat će avionom.

Kada je riječ o hadžijama koje putuju u organizaciji agencije, hadžije su jutros ispraćene iz Zenice. Oni će autobusima putovati do Turske, zatim će se avionom prevesti do Jordana odakle će put ponovo nastaviti autobusima prema Medini gdje je dolazak planiran 22. septembra.  Povratak u Bosnu i Hercegovinu je planiran za 12. oktobar.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok...

Naoružajte se strpljenjem: Velike gužve na graničnim prelazima BiH

U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj i na...

BiH ima više od 200 miliona KM u zlatu, a količinski ga je četiri puta manje nego 2001.

Godina je 2004. NASA-ina sonda Spirit uspješno je sletjela...

Postajemo zemlja staraca: 2060. svaka druga osoba u BiH će imati 51 godinu ili više

Države širom svijeta suočene su s pitanjem kako prilagoditi...