FBiH rasprodaje vlasnički paket težak 820 miliona KM

/

Odluka Federalne vlada da proda državni kapital u osam kompanija za koje je ocijenila da su zrele za privatizaciju izazvala je niz reakcija. Riječ je o kompanijama “Aluminij”, “Arcelor Mittal”, “Bosnalijek”, “Energoinvest”, “Energoinvest Comet”, “Energopetrol”, Fabrika duhana Sarajevo i “Sarajevo-osiguranje”. Prema nominalnoj vrijednosti, državni kapital u ovim kompanijama vrijedan je oko 820 miliona maraka. 

Najviše je na tapetu bio federalni premijer Fadil Novalić, koji je, slučajno ili ne, izjavio da je “bolje da se firme prodaju što prije jer Vladi treba novac”, čime je, praktično, potvrdio da državne kompanije idu na prodaju kako bi se krpile budžetske rupe!

Jeftine pare

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost u Parlamentu FBiH Nasir Beganović kaže za naš list da posljednje odluke Vlade govore o tome da je Novalićeva priča o reformskim procesima bila samo predstava za javnost.

– Očito je da sada oni koriste ovaj moment kako bi, kada nema parlamentarne većine, rasprodali što je moguće više resursa FBiH. Ali, to ni u kojem slučaju ne smiju raditi bez odobrenja Federalnog parlamenta – kazao je Beganović.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić kaže za naš list da “Novalić očito krije prave informacije o tome šta želi uraditi sa zlatnim kokama Federacije”.

– To, vjerovatno, radi zato što su samo njemu već unaprijed poznati kupci koji su spremni za jeftine pare kupiti što više prirodnog bogatstva. Mislim da je ovo sada prvi korak ka prodaji najvažnijih resursa, a to su preduzeća elektroenergetskog i telekomunikacijskog sektora u FBiH, na šta je on, očito, unaprijed već pristao, ali to vješto krije – kazao je Karajbić.

Direktor Agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić, upitan kako će implementirati ovu Vladinu odluku, rekao je za “Avaz” da će se na osnovu nje napraviti aneks plana te metode privatizacije.

Tri opcije

– Imamo tri opcije, putem tendera, aukcije ili berze. Usvajat će se odluka za svako preduzeće pojedinačno i onda se ide u prodaju. Odluke se neće davati za sva preduzeća odjednom. Trebamo stupiti u kontakt s upravama preduzeća, napraviti određenu strategiju i krenuti u privatizaciju – kazao je on. 

Na konstataciju da je riječ o preduzećima koja su većinom i ranije bila u programima privatizacije, Fazlić ističe da je i činjenica da su ta preduzeća konstantno gubila kapital. Privatizacija je, ističe, trebala davno biti obavljena.

Državni kapital 8 preduzeća i njegova vrijednost

Aluminij – državni kapital 44 posto u iznosu od 191,1 milion KM

  • Arcelor Mittal – državni kapital 100 posto u iznosu od 103,1 milion KM
  • Bosnalijek – državni kapital 19,2 posto u iznosu od 137,9 miliona KM
  • Energoinvest – državni kapital 67 posto u iznosu od 170,7 miliona KM
  • Energoinvest Comet – državni kapital 67 posto u iznosu od 856.438 KM
  • Energopetrol – 22,1 posto u iznosu od 68,6 miliona KM
  • Fabrika duhana Sarajevo – 39,9 posto u iznosu od 103,7 miliona KM
  • Sarajevo-osiguranje – 45,5 posto kapitala u iznosu od 45,9 miliona KM

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Demografska slika u BiH sve crnja: U školama jedva 350.000 djece

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako...

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...