Objavljeni rezultati obdukcije

/

Tri srca, oči veličine buće, golemi pipci i kljun kao u papagaja, samo su dio karakteristika kojima se ističe divovska lignja, rezultate čije obdukcije su objavili novozelandski naučnici. Njen leš pronađen je u decembru 2013. kad je isplivalo iz dubina Antarktika.

Morski glavonošac, kojeg se čuva u muzeju u Wellingtonu, dug je više od tri i pol metra i težak oko 350 kilograma, prenosi BBC. Ima osam pipaka, a svaki je dug 3,3 metra. Kao i svi drugi primjerci “mesonychoteuthis hamiltoni” koji su pronađeni netaknuti ili u želucu velikih kitova, i ovaj je ženka. Niti jedan mužjak ovog diva još nikad nije pronađen. Obdukcijom je utvrđeno da je lignja, koja je čuvana zaleđena tokom osam mjeseci, ima tri srca i oči promjera 35 centimetara, koje su vjerovatno najveće u životinjskom svijetu. “Imaju izuzetno velike i osjetljive oči jer žive na velikim dubinama. Veoma je rijetko vidjeti ovako dobro očuvano oko”, izjavila je Kat Bolstad sa Univerziteta Auckland, koja je je učestvovao u provođenju obdukcije.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE !.

(avaz.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...