SIPA u akciji “CD”uhapsila sedam osoba zbog organiziranog kriminala i trgovine ljudima

/

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli  realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „CD“, koja se provodi u saradnji sa policijskim organima  Francuske.   

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.     

 Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.      U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.       

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a  potom  ih  putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.      

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinioca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.     

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.        Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.     U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države. Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.       

Akcija kodnog naziva „CD“ dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprostave najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz EU. Akcija je ne dogovoreni znak, počela jutros u 6:00 sati u BiH i Francuskoj. Na ovom predmetu radio je zajednički istražnim tim iz BiH i Francuske, sastavljen od oko 20 osoba, iz policijskih i tužiteljskih institucija BiH i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvaju država, radi otkrivanja vrlo složenih i društveno opasnih oblika kriminala, koji ugrožavaju sigurnost građana na području BiH i Evropske unije. Aktivnosti je podržala Evropska asocijacija tužitelja EUROJUST. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...