DOBOJ: Prave divlje prelaze na pruzi, olako rizikuju živote

/

Mnogi stanovnici dobojskih prigradskih naselja Lipac i Pridjel do kuća dolaze prelazeći prugu na nedozvoljenim mestima. Neki od tih divljih prelaza već imaju i nazive, pa mesta gde rizikuju život meštani nazivaju “CP2” ili “Vodostanica”. Ne mare za upozorenja nadležnih iz Železnica Srpske o tome koliko je opasno prelaziti prugu van predviđenog i označenog prelaza, što dokazuju i dobro utabane staze preko “divljih” prelaza.

– Zabranjeno je hodati prugom. Stalno opominjemo građane da ne prelaze prugu, tamo gde to nije predviđeno, kaže Nada Savić-Stevanović, portparol ŽRS.

Dodaje da Železnice svake godine organizuju kampanje za povećanje bezbednosti saobraćaja. Građani, međutim, nisu preterano zainteresovani za to. Kažu da vozova nema mnogo, te da se, uz malo pažnje, prugu pređu bezbedno.

-Niko me ne pita za koliko skratim put do posla idući ovim putem. Umesto što troše pare na gluposti, trebalo je da nam naprave zvaničan prelaz, kažu meštani Lipca.

U ŽRS, međutim, smatraju da zvaničnih putnih prelaza preko pruge već ima i više nego što je potrebno. Profesor Saobraćajnog fakulteta u Doboju, Marko Vasiljević, kaže da nezakonitih prelaza ima na dosta mesta duž pruga Železnica Srpske. Upozorava da se najvećem riziku izlažu đaci.

– Deca se zapričaju i ne obraćaju pažnju. Prelazak pruge na ovakvom mestu im postane rutina i uopšte ne shvataju opasnost kojoj se izlažu, kaže Vasiljević.

On dodaje da ŽRS moraju uložiti dodatne napore na prevenciji i uklanjanja “divljih” prelaza, pa čak i ako to znači uvođenje češćih kontrola, kao i podizanje zaštitnih ograda na mestima gde se ovakav prelaz pojavi.

Zakonom je zabranjeno neovlašćeno kretanje po pruzi. Istovremeno, nijedan zakon ne propisuje kaznu za one koji krše taj propis, kaže Vasiljević.

Onima, koji u leti prelaze prugu na nedozvoljenim mestima, osim vozova prete i otrovne zmije. Veći deo koloseka na jednom od takvih prelaza u dobojskom naselju Lipac zarastao je u travu i šiblje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...