Njemačka otvara tržište rada i za BiH?

/

SPD, koalicioni partner u saveznoj vladi Njemačke, predlaže da se građanima zemalja zapadnog Balkana olakša dobijanje legalnih radnih dozvola u toj zemlji.

Zigmar Gabrijel, njemački savezni ministar privrede i predsjedavajući SPD-a, tokom razgovora s predsjednicima njemačkih pokrajina u kojima je SPD na vlasti, izrazio je uvjerenje da bi takva mjera mogla pomoći smanjenju podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore. “Nezavisne” su još u petak pisale da se govorilo o otvaranju tržišta rada za podnosioce azila, ali ovo je prvi put da se eksplicitno pominju isključivo zemlje našeg regiona za ovu mogućnost. Neki njemački mediji, koji su imali uvid u dokumente, ističu da je SPD pripremio dokument “Osnove socijaldemokratske politike prema izbjeglicama” u kojem bi sve ostale zemlje našeg regiona, uz BiH, Srbiju i Makedoniju, takođe trebalo da dobiju status sigurnih zemalja kako bi se obrada zahtjeva za azil ubrzala, te da bi državljanima ovih zemalja trebalo omogućiti lakše dobijanje radnih dozvola u Njemačkoj ako mogu dokazati da imaju radni ugovor u Njemačkoj sa zagarantovanom platom od minimalno 1.460 evra mjesečno.

Njemački list “Zeit” piše da CDU, drugi koalicioni partner iz čije partije dolazi i savezna kancelarka Angela Merkel, to već odavno traži, ali da se SPD do sada tome protivio, kada su brojevi azilanata sa zapadnog Balkana bili znatno niži. “Zeit” ističe da postoje indicije da bi CDU mogao podržati taj prijedlog, jer je Folker Bufijer, potpredsjednik te stranke, istakao da bi se izdavanjem njemačkih radnih dozvola moglo pomoći ljudima sa zapadnog Balkana koji zahtjeve za azil podnose iz ekonomskih razloga.

“Njima bi se moglo omogućiti da u Njemačku dolaze sa važećim radnim dozvolama. Papir SPD-a bi mogla biti dobra osnova za razgovor između centralne njemačke vlade i pokrajina o izbjegličkoj politici i azilu početkom septembra”, rekao je Bufijer, kako prenosi “Zeit”.

Iz njemačkih institucija nam je objašnjeno da se za sada ne mogu o tome zvanično izjašnjavati jer se još ne radi o zvaničnoj politici njemačke vlade, već o unutarstranačkim razgovorima. Nezvanično, rekli su nam da je već sada moguće dobiti posao u Njemačkoj ako imate diplomu deficitarnog zanimanja i govorite njemački jezik. Ukoliko ovaj SPD-ov prijedlog bude usvojen, pojašnjeno nam je da bi to značilo da će ti do sada važeći propisi biti prošireni za svako zanimanje, a ne samo za deficitarna.

“Mislim da odranije postoji tendencija da se otvori njemačko tržište za migrante, ali je zasad teško očekivati da će to ići toliko daleko da se usvoji ovaj SPD-ov prijedlog u sadašnjoj formi”, rekao nam je naš sagovornik.

On je istakao da je teško ocijeniti kako bi ova politika pomogla rješavanju pitanja visokih brojeva zahtjeva za azil sa zapadnog Balkana.

“Ako bi to bilo dio šireg paketa mjera kojima bi se podnošenje zahtjeva za azil iz ekonomskih razloga učinilo manje atraktivnim, onda bi to moglo biti dio rješenja”, ocijenio je sagovornik “Nezavisnih”.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ističe da za sada Agencija ima dozvolu Njemačke za posredovanje pri zapošljavanju samo ljudi za poslove njegovatelja u Njemačkoj.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...