Potvrđena optužnica protiv Samira Aljukića, bivšeg komesara MUP-a TK: Čelnici policije krili prijave i primali mito

/

Protiv bivšeg komesara MUP-a Tuzlanskog kantona Samira Aljukića i još trojice policijaca: Amira Đulovića, Nihada Okića i Amira Bajrića, Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu koja ih tereti za zloupotrebe službenog položaja, korupciju i primanje mita

Oni se terete da su oštetili kantonalni budžet za oko 100.000 maraka. U ovom predmetu već su pravosnažno osuđeni zamenik komandira Specijalne policije MUP-a Tuzlanskog kantona Jasmin Kurtić i policajac Vedran Matović, koji će u  ovom postupku svedočiti protiv Aljukića i Đulovića.

Aljukić i ostali su optuženi da su od oktobra 2011. do septembra 2013. godine skrivali preškrajne prijave protiv više firmi koje se bave transportom, te ih držali u ladicama do zastare, a zbog ovog su od vlasnika dobijali mito.

Policajci se sumnjiče da su u dogovoru sa komandirom Aljukićem i Kurtićem, zamjenikom komandira u policijskoj stanici Tuzla istok, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi. Prilikom kontrola oni su kamione upućivali na tehničke preglede na kojima su im utvrđivane određene nepravilnosti. Potom bi pisali prekršajne naloge, a tada bi vlasnike firme upućivali na razgovor sa Aljukićem i Kurtićem koji bi, uz novčanu naknadu, prijave obustavljali.

Aljukića i njegove kolege policija je pratila više od godinu dana, te uspjela da pronađe desetine nerealizovanih skrivenih prijava na kojima je nastupila apsolutna zastara. Kada su saznali da se protiv njih vodi istraga, oni su te prijave bezuspješno pokušali da pošalju na naplatu.

Povezani postovi

U zgradi Predsjedništva BiH preminuo uposlenik obezbjeđenja

U zgradi Predsjedništva BiH jutros je preminuo radnik osiguranja...

Nesreća u tunelu Karaula: Jedna osoba povrijeđena, saobraćaj obustavljen

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u tunelu Karaula,...

Tešanj: Fizički napali policijske službenike prilikom pregleda auta

Prema infpormacijama koje je potvrdio MUP ZDK, tokom vikenda...

Pronađeno ugljenisano tijelo i dokazi koji ukazuju na nasilnu smrt

U bijeljinskom selu Velika Obarska pronađeno je ugljenisano tijelo...