Na 42. Sajam šljive u Gradačcu dolaze izlagači iz Pakistana

/

U Gradačcu će se, od 26 augusta održati 42. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Sajam će trajati četiri dana a ugostit će oko 245 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Europske Unije ali i Pakistana. Pripreme za ovaj sajam su pri kraju i očekuje se velika posjeta. Pored toga, za naredne godine najavljene su i zanimljivi planovi.

Oko 245 izlagača, ponudit će posjetiteljima čuvenog gradačačkog sajma šljive svoje proizvode a domaći poljoprivredni proizvodjači će imati priliku da uz okrugle stolove i naučna predavanja poboljšaju svoje proizvode. Na sajmu će, pored velikih firmi biti prisutni i poljoprivredni fakulteti iz Beograda, Banja Luke i Sarajeva. Oko 56 odsto izlagača je iz cijele Bosne i Hercegovine dok ostali dolaze iz zemalja regije i Europske Unije. Od ove godine, prvi put na gradačačkom sajmu učestvovat će i tri izlagača iz Pakistana.

– Ovo je jedini sajam u bosni i Hercegovini koji okuplja poljoprivrednike, proizvodjače prehrambene industrije i ambalaže. Značaj Gradačačkog sajma je velik što se tiče kantona ali i cijele države. Države iz okruženja prate naš sajam i tu su mnogi privrednici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije a od ove godine ćemo imati i tri izlagača iz Pakistana. Riječ je o ozbiljnim privrednicima i proizvodjačima s kojima smo upravo zaključili dogovor o izlaganju, kazao je Hašim Šabanović, direktor sajma.

Na sajmu će biti organizovani okrugli stolovi i različita stručna predavanja, korisna za domaće voćare, mljekare i stočare. Bit će to i velika prilika za njih kako bi sklopili saradnju sa drugim proizvodjačima ili ugovorili nove poslove. No, takođe, vizija sajma je da uprkos odličnim ocjenama izlagača i posjetitelja, još više uznapreduje u narednim godinama.

– Mi u narednim godinama planiramo da povećamo kapacitet sajma. Nakon toga ćemo probati, uprkos teškoj ekeonomskoj situaciji obezbjediti svoju halu. Bar jedna naša hala bi značila mnogo i smanjila troškove organizovanja sajma. Takođe, želimo u narendim godinama dovesti inostrane zemlje kako bi bile partner ovog sajma, zaključio je Šabanović

Pored toga u gradačačkom sajmu ističu da u narednim godinama žele privući što više stranih izlagača kako bi još bolje i kvalitetnije opravdali svoj međunarodni značaj.

Izvor

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...