Na 42. Sajam šljive u Gradačcu dolaze izlagači iz Pakistana

/

U Gradačcu će se, od 26 augusta održati 42. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Sajam će trajati četiri dana a ugostit će oko 245 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Europske Unije ali i Pakistana. Pripreme za ovaj sajam su pri kraju i očekuje se velika posjeta. Pored toga, za naredne godine najavljene su i zanimljivi planovi.

Oko 245 izlagača, ponudit će posjetiteljima čuvenog gradačačkog sajma šljive svoje proizvode a domaći poljoprivredni proizvodjači će imati priliku da uz okrugle stolove i naučna predavanja poboljšaju svoje proizvode. Na sajmu će, pored velikih firmi biti prisutni i poljoprivredni fakulteti iz Beograda, Banja Luke i Sarajeva. Oko 56 odsto izlagača je iz cijele Bosne i Hercegovine dok ostali dolaze iz zemalja regije i Europske Unije. Od ove godine, prvi put na gradačačkom sajmu učestvovat će i tri izlagača iz Pakistana.

– Ovo je jedini sajam u bosni i Hercegovini koji okuplja poljoprivrednike, proizvodjače prehrambene industrije i ambalaže. Značaj Gradačačkog sajma je velik što se tiče kantona ali i cijele države. Države iz okruženja prate naš sajam i tu su mnogi privrednici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije a od ove godine ćemo imati i tri izlagača iz Pakistana. Riječ je o ozbiljnim privrednicima i proizvodjačima s kojima smo upravo zaključili dogovor o izlaganju, kazao je Hašim Šabanović, direktor sajma.

Na sajmu će biti organizovani okrugli stolovi i različita stručna predavanja, korisna za domaće voćare, mljekare i stočare. Bit će to i velika prilika za njih kako bi sklopili saradnju sa drugim proizvodjačima ili ugovorili nove poslove. No, takođe, vizija sajma je da uprkos odličnim ocjenama izlagača i posjetitelja, još više uznapreduje u narednim godinama.

– Mi u narednim godinama planiramo da povećamo kapacitet sajma. Nakon toga ćemo probati, uprkos teškoj ekeonomskoj situaciji obezbjediti svoju halu. Bar jedna naša hala bi značila mnogo i smanjila troškove organizovanja sajma. Takođe, želimo u narendim godinama dovesti inostrane zemlje kako bi bile partner ovog sajma, zaključio je Šabanović

Pored toga u gradačačkom sajmu ističu da u narednim godinama žele privući što više stranih izlagača kako bi još bolje i kvalitetnije opravdali svoj međunarodni značaj.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...