Vlasnik HIFA-e Izudin Ahmetlić o novom Zakonu o radu: Prošlo je vrijeme devize “radi manje, naplati više”

/

U izjavi ovaj poznati privrednik iz Tešnja kaže da više nema dileme da se mora donijeti novi zakon o radu. Njegovo usvajanje je potrebno neovisno od toga da li to traži MMF ili neka druga međunarodna institucija.

Ono što je važno je da se pokuša iznaći koncenzus iako njega nije lahko postići, smatra Ahmetlić te dodaje da donošenje novog zakona ne odgovara samo neradnicima a radnicima to odgovara i ide u prilog.

– Ozbiljan poslodavac nikad ne otpušta dobrog radnika, a dobar radnik nikad ne napušta dobrog poslodavca. Pitanje je zašto nekima novi zakon ne odgovara. Smatram da će se stavovi ipak približiti i po procjenama velikog broja poslodavaca, a koji ozbiljno daju podršku novoj vladi jer je krenula u reformski pravac, zakon će biti pušten u parlamentarnu proceduru – kazao je Ahmetlić.

Asocijacije poslodavaca su održale veliki broj sastanaka i intenzivno su radile na novom zakonu čije donošenje pozdravljaju. Uz to, dodaje on, prošlo je vrijeme devize “radi što manje, naplati što više“. Svi moraju dati svoj maksimum i naći zajednički sadržilac za interese i smoći snage da to urade ukoliko BiH hoće da budu članica Evropske unije, objašnjava vlasnik kompanije HIFA OIL.

– Ja želim da su moji radnici zaštićeni i da imaju privilegije koje im pripadaju. Ali ne želim da na bilo koji način, i u bilo kojoj firmi, sindikati upravljaju firmom. To se ne smije desiti i ne smije biti matrica po kojoj funkcionira privredni organizam – kazao je Ahmetlić.

Smatra da je ključno pitanje zašto baš državni sindikati protestiraju protiv novog zakona. Odgovor je u tome da samo njima i odgovara trenutni zakon koji je bio u funkciji ostvarivanja interesa uposlenka u državnom sektoru.

– Mi ne želimo da uposlenici u državnom sektoru budu na bilo koji način u privilegiranom položaju u odnosu na uposlenike iz privatnog sektora. Iz tog razloga smatramo da je došlo vrijeme kada prava uposlenika iz oba sektora moraju biti izjednačena. Prava koja su imali radnici iz državnih firmi i institucija su i napravila probleme koje imamo i postali su depoi političkih partija – tvrdi Ahmetlić.

Smatra da stavovi koje iznose predstavnici sindikata ne oslikava stavove radnika iz državnog i privatnog sektora.

– Najmobilniji i najzdraviji sektor u državi je privatni sektor i došlo je vrijeme da on mora dati do znanja da je aksiom i faktor koji će utjecati na odvijanje i donošenje ovog zakona – zaključuje Ahmetlić.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...