TEŠANJ: OTVORENA IZLOŽBA TRADICIONALNOG NAKITA SJEVEROISTOČNE BOSNE

/

U izapodnevnim satima u Eminagića konaku svečano je otvorena izložba tradicionalnog nakita sjeveroistočne Bosne sa kraja XIX stoljeća a u organizaciji JU Muzej Tešanj u saradnji sa JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

Prilika je ovo da se vidi nakit koji su žene koristile s kraja XIX stoljeća, da se nauči više o navikama naših predaka. Autorica izložbe Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u Muzeju istočne Bosne Tuzla je grupisala nakit u različite grupe ovisno o dijelu tijela koji je ukrašavao. 
Posjetitelji će imati priliku da pogledaju nakit koji se koristio za glavu, za vrat i grudi, za ruke kao i nakit za struk. Radi se o orginalnim komadima nakita pronađenim na području sjeveroistočne Bosne.
Prema riječima Ernada Prnjavorca, direktora JU Muzej Tešanj, po prvi put se organizuje postavka izložbe sa ovakvom tematikom, i svakako je posebno interesantna za žene.
Jedan od ciljeva ove izložbe svakako je i buđenje interesa javnosti za proizvodnju pojedinih dijelova nakita u današnjem vremenu, što bi svakako obogatilo ponudu i onih koji se bave prodajom nakita.
Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 05. oktobra tekuće godine.
Piše: Rifa Vilašević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kako regovati kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Evo šta kažu psiholozi

S obzirom na to da bi svi roditelji željeli...

Slušajte članke na ZOS portalu: Nova funkcija za uživanje u sadržaju bez čitanja!

Nemate vremena da čitate duge članke, ali ne želite...

Ovaj sok odličan je za jesenji detoks: Bogat je vitaminom C, željezom, snižava pritisak

Ako svom organizmu i jetri želite priuštiti odličan detoks...

Nutricionista tvrdi: Jedan napitak može biti ključ za poboljšanje zdravlja crijeva

Svi težimo zdravijem načinu života, a dok su uravnotežena...