Pročitajte koja su najtraženija zanimanja u BiH

/

Prodavač/trgovac, komercijalista, operater u pozivnom centru, programer, ugostiteljski radnik, menadžer, među deset su najtraženijih zanimanja u prošloj godini u BiH.

Pokazala je to analiza tržišta rada u 2014. godini portala Posao.ba, čiji su rezultati predstavljeni danas u Sarajevu. 

Lista Top deset najtraženijih zanimanja je bez većih promjena u odnosu na prethodne godine, a tu su još monter u građevini, građevinski inženjer, kreditni službenik i saradnik u projektima. 

Po riječima PR marketing menadžera portala Posao.ba Edine Šehović, ono što je novo u odnosu na 2013. godinu to je da se prvi put pojavljuje među najtraženijim zanimanjima operater u pozivnom centru. 

Benjamin Kadić, voditelj prodaje kazao je da se radi o zanimljivom aspektu koji nam daje garanciju da postajemo konkurentno tržište u autsorsingu (obavljanje poslova i pružanje usluga isključivo za strana tržišta), što je trend u velikim zemljama i kompanijama. 

“Očekujemo da će se taj trend nastaviti, odnosno da ćemo i na ovaj način pokušati zadržati mlade ljude sa znanjima stranih jezika i nekim drugim vještinama”, dodao je Kadić. 

U protekloj godini na portalu Posao.ba objavljeno je gotovo deset hiljada oglasa za posao i oglašeno je gotovo 20.000 otvorenih radnih mjesta. Ono što je razlika u odnosu na 2013. jeste da je došlo do porasta broja oglasa od 10 posto. Procjenjuje se da je tokom 2014. posao pronašlo gotovo 18.000 osoba putem portala Posao.ba. 

U poređenju sa 2013. godinom, poslotražioci su u protekloj godini bili aktivniji u pogledu prijava na oglašena radna mjesta, te je došlo do porasta primljenih prijava za 117 posto. 

Tokom 2014. godine primljeno je 132.375 prijava više nego u 2013. godini, a u prosjeku je na jedan oglas apliciralo 25 kandidata. 

Analiza pokazuje da je najveća ponuda poslova bila u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu prema ponudama poslova Sarajevo, a potom slijede Banjaluka i Mostar. 

Poslodavci su tokom 2014. najčešće tražili poznavanje rada na računaru i engleskog jezika. U odnosu na protekle godine, u prošloj je sve više bilo traženo i poznavanje drugih stranih jezika, od kojih je u objavljenim oglasima za posao najtraženiji bio njemački jezik. 

U prošloj godini 18.178 osoba koje traže posao su ostavile svoju biografiju na portalu Posao.ba, a poslodavci su primili 245.467 prijava za posao putem tog portala. 

Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2014. godinu su informatika – software, poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo, zaštitarske usluge, te zanatske usluge i turizam. 

Po rezultatima ove analize, menadžeri su bili među najviše plaćenim zanimanjima sa prosječnom mjesečnom neto plaćom 1.637 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji deset najtraženijih zanimanja tokom 2014. godine su i programer (1.317 KM), zatim građevinski inženjer (1.159 KM) te kreditni službenik (1.050 KM). 

Voditeljica projekata Nermana Ajanović govorila je o dva projekta putem kojih nastoje razvijati tržište rada, a riječ je o Drive konfereneciji, koja je planirana za 1. oktobar ove godine u Sarajevu, te o projektu podrške mladim ljudima u Srebrenici. Među ostalim, izdvojila je kompaniju Srebreničanka, fabriku smrznutog pomfrita, koja se otvara u Srebrenici i trenutno traži 45 osoba za rad na 21 poziciji. Oglasi su objavljeni na portalu Posao.ba i proces zapošljavanja ide putem projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice koji vodi Posao.ba.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...